У Повітряних силах пояснили, чому російські ракети намотують кола над Україною / фото REUTERS

Останнім часом під час ударів РФ по Україні ворожі ракети маневрують в українському небі – летять на захід, а потім різко змінюють курс і "намотують" кола над регіонами. Наприклад, така тактика використовувалася під час атаки по аеродрому в Старокостянтинові. 

Як пояснив в ефірі Freeдом речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, ракети програмують напередодні удару. І всі вони летять саме за тим маршрутом, який був прокладений заздалегідь. 

"Тактика застосування озброєння – крилатих ракет або дронів – залежить від ситуації, від цілей, які вони хочуть вразити, і так далі. Програмування удару здійснюється напередодні удару. Ракета має таку здатність – як її запрограмуєш, так вона і буде летіти по вигину рельєфу місцевості, по річках, як ми говорили. Вони можуть літати колами, можуть летіти на захід, повертатися на схід. Як вони проклали маршрут для кожної ракети індивідуально, так вона і буде летіти. В принципі, це вони робили завжди. Кожна конкретна ситуація, кожна конкретна ціль, яку вони хочуть вразити, планується по-своєму", – підкреслив він. 

За словами Ігната, такий же прийом окупанти використовували під час масованого удару по Старокостянтинову Хмельницької області.

"Ті ж крилаті ракети пішли на захід, а потім різко розвернулися на 180 градусів на Старокостянтинів. Водночас з північних регіонів полетіли "Кинджали". У них було таке завдання, щоб витримати деякий час крилаті ракети на території України, пролетіти кілька регіонів, в тому числі і західні, повернутися і в один час з "Кинджалами" вдарити по нашому аеродрому. Такий був план, така була тактика нанесення удару в тій ситуації", – додав речник ПС ЗСУ. 

З ударними дронами типу "Шахед" відбувається приблизно те ж саме. Як підкреслив Ігнат, вони мають досить великий запас ходу, можуть пролітати досить велику відстань і визначати, в тому числі, місце знаходження наших систем ППО.

Водночас він зазначив, що говорити про зміну пріоритету цілей під час атак по Україні не варто.

"Ворог б'є різними типами озброєння. Ніхто не застрахований від того, що може статися. Різні типи озброєння, я маю на увазі ракети, які б'ють вкрай неточно. Ті ж ракети Х-22 – ми знаємо, яка похибка в їх точності. Ті ж "Кинджали" – ми бачимо, що вони летять зовсім не "точно в ціль", як пишуть окупанти у своїх пабліках. Таким чином, гарантувати безпеку і робити висновки, що вони змінюють пріоритет цілей або будуть менше бити по домівках, ніяк не можна. Потрібно все-таки дотримуватися всіх рекомендацій з безпеки і шукати хоч якесь укриття при явній загрозі життю і здоров'ю людей. Зберегти людей – це найголовніше, будинки ми відбудуємо, підприємства відбудуємо. Я думаю, світ допоможе Україні", – зазначив представник Повітряних сил.

Удари РФ по Україні

У ніч на 15 серпня росіяни здійснили масований обстріл України ракетами. Ворог випустив щонайменше 28 ракет різних типів, серед яких Х-22, Х-101/Х-555 та "Калібри". Як зазначили в Повітряних силах, тієї ночі силам ППО вдалося збити 16 з них.

В результаті цієї атаки постраждали населені пункти в декількох областях. Зокрема "прилетіло" по Ставчанах і Суховолі у Львівської області, пошкодження були і в самому Львові. 

Водночас у Луцьку росіяни обстріляли завод шведської компанії SKF. В результаті атаки загинули люди.

Вас також можуть зацікавити новини: