Протитанковий ракетний комплекс TOW / US Army

Посилення протитанкової оборони Збройних Сил України є однією з головних задач союзників, які вірно розраховують на те, що планомірне знищення танків та бронемашин армії РФ закономірно призведе до унеможливлення рашистів здійснювати активні бойові дії.

Саме для цього Україна активно отримує ПТРК Javelin, але, цілком ймовірно, що до цього американського протитанкового комплексу може приєднатися ще один - BGM-71 TOW. Який є одним з основних ПТРК в армії США та у багатьох інших арміях світу.

Тим паче, що він входить до штатного озброєння багатьох бронемашин країн-членів НАТО, які у найближчому майбутньому також можуть посилити ЗСУ.

Можливості TOW

Протитанковий ракетний комплекс TOW важко назвати новою зброєю, бо у своїй першій версії він був прийнятий на озброєння армією США ще у 1970 році. Після чого він багаторазово модернізувався і поки американська армія продовжує його використання, а замінити його планує лише десь на рівні 2030-х років. 

Протитанковий ракетний комплекс TOW / US Army

Але формально він належить до другого покоління ПТРК, в якому оператор має постійно супроводжувати ціль та безпосередньо керувати ракетою. Також варто зазначити, що у 1983 році з’явився так званий TOW-2 з більшою бойовою частиною та більш захищеною системою керування. А у 1987 році - дві його подальші модернізації TOW-2A та TOW-2B, які також відрізняються бойовими частинами. 

TOW-2A має тандемну кумулятивну частину, яка здатна пробивати до 900 мм броні. А TOW-2B оснащений доволі цікавою системою із підривом бойової частини направленої дії над бронетехнікою. Для цього використовується лазерний та магнітний сенсори, які відповідають за політ на заданій висоті та активацію бойової частини рівно над бронемашиною.  

Точні дані щодо пробиття такої системи не оголошувались, але на практиці вона показує вражаючі результати:

Десятиріччями передача команд керування на ракету відбувалось за дротами. Попри деякий анахронізм такої системи наведення, вона і досі залишається найбільш завадозахищеною. Але у 2012 році компанія-виробник TOW, Raytheon, отримала замовлення на 6,6 тисяч ракет у версіях TOW-2A та TOW-2B із радіокомандною системою керування.

Особливості TOW

На відміну від Javelin, TOW - це важкий протитанковий комплекс, який, у більшості випадків, намагаються встановити на транспорт. Загальна вага всього комплексу 93 кг. Для розуміння, український ПТРК "Стугна-П", разом із ракетою, важить 68 кг.

Протитанковий ракетний комплекс TOW / US Army

Водночас його дальність, відносно, української розробки, помірніші - 3,75 км проти 5 км. Але ракета TOW швидша, до 320 м/с, проти 220 м/с.

Разом із самою ракетою за час існування TOW змінювалась і прицільні пристрої. У сучасній версії ПТРК має потужний комплект з тепловізійного прицілу та лазерного далекоміра.

TOW / Raytheon

Але, якщо продовжувати порівнянні зі "Стугною-П", оператор TOW має знаходитись за пусковою весь час, на противагу українському ПТРК, який має виносний пульт.

Також слід зазначити, що TOW - це один з найбільш розповсюджених протитанкових ракетних комплексів у світі. Він знаходиться на озброєнні понад 50 країн світу. Ціна за одну ракету TOW може складати, орієнтовно, близько 55 тисяч доларів станом на 2021 рік для армії США.  

Характеристики TOW-2

  • Вага пусковий: близько 70 кг.
  • Вага ракети TOW-2A: 21,5 кг.
  • Вага ракети TOW-2B: 22,6 кг.
  • Дальність ураження цілей: до 3,75 км
  • Бронепробиваемость TOW-2A: до 900 мм по динамічному захисту

Вас також можуть зацікавити: