Велика війна змінила ставлення до ЛГБТ-солдатів / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Точних даних про те, скільки ЛГБТ-солдатів служать у Збройних силах України, ні, але група LGBT Military в Instagram, яка публікує фотографії солдатів-геїв і лесбійок, оцінює цю цифру приблизно в 50 тисяч осіб.

Як йдеться в матеріалі The Telegraph, оскільки Естонія стає першою екс-країною СРСР, яка легалізувала одностатеві шлюби, є надія, що Україна може стати наступною.

Видання наводить розповіді українських ЛГБТ-солдатів. Перший - про Бориса і Валентина, які познайомилися в Tinder. Минуло всього кілька тижнів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і пара зустрілася в кафе в Києві, один з чоловіків на той момент вже служив в армії, куди потрапив з початком великої війни.

Відео дня

"Він мені дуже подобався, але ситуація була дивною, тому що це був початок війни. Я ніколи не думав, що війна може бути такою — зустріч з хлопцем з Tinder в кафе", - каже чоловік.

Цього тижня Естонія стала першою колишньою країною Радянського Союзу, яка легалізувала одностатеві шлюби. Прем'єр-міністр Кая Каллас сказала, що це рішення "дасть щось важливе для багатьох". Відкриті солдати-геї в Україні сподіваються, що наша країна буде наступною.

Нагадаємо, в український парламент внесено проект закону про громадянські союзи, який легалізує одностатеві партнерства, війна знову висунула ці питання на перший план.

Аліна Сарнацька, 36-річна військовослужбовиця, яка воює на Донбасі, сказала, що її подруга не зможе дізнатися, що з нею сталося, якщо вона загине або буде поранена в бою.

"Якби я загинула на війні, — сказала вона the Sunday Telegraph, — моя партнерка не змогла б отримати жодної інформації про мене, бо вона не моя дружина".

Запропонований закон також дозволить одностатевим парам ухвалювати медичні рішення, ховати своїх близьких відповідно до своїх побажань і отримувати підтримку від держави.

За словами Бориса, визнання цих партнерських стосунків "важливіше, ніж будь-коли раніше". "Ми боремося за свободу, за демократичні цінності, за європейські цінності", - говорить він.

Для Аліни війна прискорила позитивні зміни у ставленні українців до відкритих геїв і лесбійок-солдатів.

"Коли ви як медик евакуюєте когось, і ви гей, люди не просять вас зупинитися і чекати іншого медика", — сказала вона. "Відтоді, як почалася війна, неважливо, хто гей, а хто лесбійка — ти хочеш жити", - додала Аліна.

"Солдати - це сім'я. Не можна бути в сім'ї з іншими людьми і не розповідати їм про свого партнера або про себе", - підсумувала вона.

В Україні хочуть легалізувати одностатеві партнерства

7 березня 2023 року до Верховної Ради на реєстрацію подали проект закону Про введення в Україні інституту реєстрованих партнерств (№9103).

Незабаром в ПЦУ назвали законопроект про інститут реєстрованого партнерства неприйнятним, оскільки він "становить загрозу для суспільної моралі".

У Міноборони не підтримали законопроект про зареєстровані цивільні партнерства, оскільки у них відсутні дані щодо "тисяч українських військовослужбовців, які не можуть офіційно оформити стосунки зі своїми партнерами".

Вас також можуть зацікавити новини: