РСЗВ Полонез / Міністерство оборони РБ

Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко, у пориві догодити своєму господарю Путіну, пригрозив Україні використанням ракетної зброї.

"Трохи менше місяця тому мною відданий наказ підрозділам Збройних Сил взяти під приціл, як зараз модно говорити, центри прийняття рішень у ваших столицях… я до цього давно готувався, пам’ятайте, я вам увесь час говорив - "Полонези"… Ви повністю знаходитесь під ударом цих ракет. І я не дивитимусь, хто там в офісах чи палацах сидить", - заявив диктатор під час промови з нагоди Дня незалежності Білорусі.

Можливості РСЗВ "Полонез"

Розробка "Полонеза" у Білорусі, орієнтовно, розпочалась на початку 2010-х років і, офіційно, велась держпідприємством "Завод дакладнай электрамеханікі" ("Завод точної електромеханіки"). Вперше він був продемонстрований у 2015 році, а на озброєння він потрапив у 2016 році.

РСЗВ Полонез / Міністерство оборони РБ

Але "Полонез" це інтеграція ракети А200 та А300, а також, скоріш за все, системи управління вогнем, від китайської компанії CALT - China Academy of Launch Vehicle Technology. Попри те, що цю інформацію доволі незграбно намагались заперечити, китайські "вуха" стирчать настільки сильно, що навіть сам виробник прямо називає ракети А200 та А300 без жодних змін. Як і зазначає повністю ідентичні характеристики.  

Водночас ракети А200 та А300 хоч і виконані у 301-мм калібрі та ідеологічно наслідують радянський "Смерч", мають дві важливі відмінності. По-перше, у ракети додана інерціальна та супутникова системи наведення. По-друге, ракети виконані за двоступеневою схемою і бойовий блок з системою наведення та боєголовкою  відокремлюється після відпрацювання палива.

Максимальна дальність ракети А200 зазначена у 200 км, А300 - 290 км. Водночас відхилення від точки прицілювання складає, на папері, 30 та 50 метрів. Кожна ракета у залпі, який складає вісім ракет, може наводитись в окрему точку прицілювання у радіусі 10 км та 20 км відповідно. Маса вибухової речовини, за оприлюдненими даними, складає 130 кг в обох версіях.

Сама пускова та інші машини комплексу (транспортно-заряджаюча та бойового керування) змонтовані на високопрохідному шасі 8х8 МЗКТ-7930, який також використовується у цілій низці ракетних комплексів армії РФ: "Іскандер", "Бал", "Бастіон" та С-400. Це шасі, також відоме за назвою дослідної конструкторської роботи "Астролог", почали розробляти у СРСР у 1989 році.

РСЗВ Полонез / Міністерство оборони РБ

Особливості РСЗВ "Полонез"

Як і у всіх інших аналогічних системах, ракети "Полнеза" летять по балістичній траєкторії. Спочатку ракета розганяється до 1600 м/с та досягає висоти у 50 км, після відокремлення бойового блоку він переходить у керований політ. У ракеті А300 через наявність розвинених аеродинамічних поверхонь, скоріш за все, реалізований політ за аеробалістичною траєкторією.

У безпосередній близькості до цілі на висоті, орієнтовно, близько 20 км бойовий блок переходить у піке та під кутом до 80 градусів атакує ціль згори на швидкості близько 700 м/с. Такий механізм атаки використовують всі балістичні ракети, що робить їх вкрай важкими цілями для перехоплення. До того ж сам бойовий блок "Полонеза" має малі розміри, що ускладнює як його виявлення, так і наведення зенітних ракет.

Графіка: Завод точної електромеханіки

Водночас бойова частина у 140 кг та точність у півсотні метрів ставить реальну ефективність цієї системи під питання. Під час навчань білоруські військові відрапортували лише про стрільбу на 100 км. Загалом на озброєнні армії Білорусі знаходиться, відповідно до Military Balance, чотири одиниці РСЗВ "Полонез". 

Характеристики РСЗВ "Полонез"

  • Розрахунок: 4 людини
  • Калібр: 301 мм
  • Дальність стрільби ракетою А200: 200 км
  • Дальність стрільби ракетою А300: 290 км
  • Вага вибухової речовини в бойовій частині: 140 кг

Вас також можуть зацікавити: