Вже кілька днів українська розвідка, а також ряд високопоставлених військових у Великобританії та США заявили, що на 9 травня Путін може оголосити загальну мобілізацію у РФ. Водночас раніше українська розвідка повідомляла про підготовку "референдуму" в Херсонській області, який мав би "легітимізувати" загарбників, а гауляйтери Донбасу заявляли про ймовірне проведення в травні "референдумів" про приєднання до Росії. Тим більше наближається 11 травня - дата "референдумів" у 2014-му, коли багато одурманених бабусь Донбасу, під пісні Кобзона, також проголосували, будучи впевненими, що голосують за приєднання до Росії, як у Криму. 

"Спецоперація" все не закінчується, "хлопків" на нафтобазах і складах озброєнь в самій Росії відбувається з кожним днем все більше, "визволителі" їдуть і їдуть додому в цинкових трунах

Сьогодні вже всім, включаючи Лаврова, очевидно, що навіть вийти на кордони Донецької та Луганської областей (що було заявлено головною метою Кремля у війні проти України після поразки в битві за Київ), не вийде. Тобто, досягти навіть цього мінімуму до "сакральної" для путінського режиму дати неможливо. Але пред'явити путіноїдам, які впевнені, що ЗСУ вже давно розгромлені, як їм щодня віщає брехливий рот Міністерства нападу РФ Конашенков, щось потрібно. І тут існує кілька варіантів. 

Відео дня

"Спецоперація" все не закінчується, "хлопків" на нафтобазах і складах озброєнь в самій Росії відбувається з кожним днем все більше, "визволителі" їдуть і їдуть додому в цинкових трунах. Навіть вкрадені собачі будки та фени починають менше радувати рашистських самок, багатьом з яких доводиться задовольнятися десятьма тисячами "дерев'яних" на додачу до пакетика з останками "героя", замість п'яти мільйонів, обіцяних особисто Путіним. Та й десять тисяч можна отримати, якщо пощастить: у разі, коли шматки від годувальника не спалили в мобільному крематорії або не кинули його удобрювати родючу українську землю… 

"А як же "спецоперація"? - возропщєт бидло, отримавши повістку. - Невже провалилася? Невже великий Путін нас обманював?"

То який сюрприз плішивий недофюрер вирішить піднести своїм бандерлогам? Мобілізацію? Але одна справа - насолоджуватися кадрами знищених українських міст, розстріляних і розтерзаних мирних громадян, а зовсім інша - піти на фарш або перетворитися на шашлик після зустрічі з "Байрактаром" або "Джавеліном". Попри інформаційний вакуум і щоденні порції "перемог" від соловйових та іншого пропагандистського непотребу, "сарафанне радіо" вже працює, свіжих могил по всій Росії з'являється все більше, а відкупні за мертвого годувальника вибити стає все складніше. Тому навряд чи така ініціатива Путіна буде зустрінута "на ура". Черг у військкоматах, як у 2014-му, не спостерігається. А "біндерівці" відмовляються здаватися і замість короваю з сіллю зустрічають залпами знарядь, якими прекрасно володіють і б'ють дуже влучно. 

Тому максимум, чого можна досягти таким рішенням - нашкребти по засіках сотню іншу тисяч "гарматного демотивованого м'яса", яке стане легкою здобиччю ЗСУ. І одна справа, коли непорозуміння, бажаючи отримувати хоч невелику, але регулярну пайку, саме підписало контракт, а зовсім інше - коли його погнали палицею на забій. "А як же "спецоперація"? - возропщєт бидло, отримавши повістку. - Невже провалилася? Невже великий Путін нас обманював?"...Так варіант з тотальною мобілізацією в Росії я розглядаю поки як менш ймовірний, ніж анексія ОРДЛО.

Цей сценарій можливий хоча б тому, що тут і плебс, що зачекався з 2014-го "визнання", буде задоволений (пайка збільшиться і "Росія-матінка" забере, нарешті, до себе), і бидлу в самій Росії можна буде все подати, як "повернення споконвічно російських земель". Картинку для ТБ вони зліпити зможуть будь-яку. Адже не дарма солов'їний послід в Маріуполь відправляли. Ось, мовляв, бачите? Так, знищили, ваше місто, і тепер ви всі бомжі, які мріють просто прийняти душ і нормально харчуватися, а не стояти в черзі за подачкою з розкрадених складів. Але коли-небудь і на вашій вулиці буде свято! Так, для цього доведеться ще почекати і поголодувати. Але нічого! Ми вам скоро ще Скабєєву привеземо! 

Так що з двох можливих варіантів - тотальна мобілізація в РФ або анексія ОРДЛО через "референдум" або як завгодно - другий вважаю більш реалістичним.

Максим Ялі, кандидат політичних наук, магістр зовнішньої політики, професор кафедри міжнародних відносин, інформації та регіональних студій Національного авіаційного університету, член-кореспондент Академії політичних наук України