Єгор Фірсов розповів, чому важлива демобілізація / фото 17-та окрема танкова Криворізька бригада ім. Костянтина Пестушка

У разі затвердження демобілізації переважна частина військовослужбовців залишаться воювати. Таку думку висловив воїн ЗСУ, народний депутат України 7 і 8 скликань Єгор Фірсов.

"Для військових є важливе питання щодо закону про мобілізацію. Тому що всім військовим потрібна ясність. Скільки військовому, який пішов на фронт добровольцем, і який доживе, доведеться воювати? Людям потрібно відпочивати, оновлюватися. Коли підрозділ свіжий, то він показує набагато більшу бойову ефективність. Коли підрозділ деморалізований і втомлений війною, окопами й обстрілами, то важко чогось чекати від військового. Тому всім, хто на фронті, важливо сказати: потерпіть, вам ще воювати рік, два, три, більше, неважливо. Важлива якась ясність і перспектива", – пояснив він в ефірі "Еспресо".

Він наголосив, що демобілізація напряму залежить від мобілізації – хтось має прийти на заміну. Проте важливим питанням є і якість підготовки нових бійців, додав Фірсов. 

Відео дня

"Хлопцям не дуже хочеться тримати позиції, а потім, щоб хтось непідготовлений здав ці позиції. Щобільше, якщо завтра забезпечити демобілізацію і сказати: хлопці, хто хоче йдіть додому, то не думаю, що величезна кількість солдатів піде. Значна частина хлопців залишаться у ЗСУ. Вони вже знайшли себе, вони стали професійними воїнами. Але хотілося б якусь ясність почути від держави", – констатував Фірсов. 

Демобілізація в Україні: що відомо

У грудні 2023 року міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що питання демобілізації може порушуватися лише після того, як закінчиться війна. Водночас він наголосив, що у Міноборони розробили рішення, яке дозволить українським захисникам отримати "перепочинок".

Тим часом секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Роман Костенко виступив із ініціативою законодавчо закріпити механізм демобілізації через певний термін служби. Це питання також порушується в законопроектах про мобілізацію, зареєстрованих у парламенті – урядовому та чотирьох альтернативних до нього. 

Вас також можуть зацікавити новини: