Держдеп радить американцям перед поїздкою в Україну скласти заповіт і спланувати похорони

Державний департамент США рекомендує американцям, які вирішать відправитися в охоплену війною Україну, скласти перед поїздкою заповіт, здати зразки ДНК та висловити побажання щодо поховання.

Про це йдеться в оновлених рекомендаціях на сайті посольства США.

Зокрема, Держдеп рекомендує громадянам США в Україні негайно залишити країну, якщо це безпечно. Це можна зробити будь-яким комерційним або приватним наземним транспортом. 

Відео дня

Водночас громадянам США не рекомендують їздити в Україну через "активний збройний конфлікт".

Тим, хто залишився в Україні, слід проявляти підвищену обережність "через можливість активних бойових дій, злочинності та громадянських заворушень". 

Якщо людина вирішила знехтувати рекомендаціями та поїхати в Україну, їй радять зробити низку приготувань перед поїздкою:

  • скласти заповіт та визначити відповідних страхових вигодонабувачів та/або написати довіреність;
  • обговорити з близькими план щодо догляду/опіки над дітьми, домашніми тваринами, майном, речами, неліквідними активами (колекції, твори мистецтва тощо), побажання на похорон тощо;
  • поділитися важливими документами, інформацією для входу та контактами з близькими, щоб вони могли керувати справами громадянина, якщо ви не зможете повернутися до США;
  • залишити зразки ДНК у свого лікаря, щоб родина мала до них доступ;
  • скласти особистий план безпеки у координації з роботодавцем або приймаючою організацією, проконсультуватися з професійною організацією безпеки;
  • розробити план спілкування з родиною, роботодавцем чи приймаючою організацією, щоб вони могли контролювати безпеку та місцеперебування громадянина. У цьому плані має бути вказано, з ким людина буде зв’язуватися в першу чергу та яким чином інформацію передаватимуть далі;
  • зареєструвати свою поїздку в програмі Smart Traveler Enrollment Program (STEP) Держдепартаменту, щоб отримувати сповіщення та полегшити визначення свого місцеперебування в надзвичайній ситуації.

Нагадаємо, 24 лютого РФ вторглася в незалежну Україну і влаштувала в країні справжній колапс. Окупанти не тільки захоплюють військові частини, аеропорти та інші стратегічні об'єкти, а й стріляють по мирних жителях і багатоповерхівках міста.

27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні. Офіційних підтверджень вторгнення її армії на нашу територію поки немає.

Вас також можуть зацікавити новини: