Збита російська ракета Іскандер / фото REUTERS

Військовий експерт Олександр Мусієнко прокоментував можливість поставок до Росії іранських балістичних ракет класу "земля-земля". 

"Аналоги цих ракет в Росії - це "Іскандер". Це балістичні ракети, якими РФ дуже інтенсивно обстрілювала територію України в кінці лютого, в березні і в квітні. Станом на зараз вони практично не використовуються. Є розрахунки, які свідчать, що таких ракет на озброєнні у РФ залишилося близько 35-40%. А 30% - це так званий недоторканний запас", - розповів він в інтерв'ю УНІАН

Мусієнко зазначив, що особливість "Іскандера" в тому, що він здатний нести тактичні ядерні заряди.

"Враховуючи всі погрози і ядерний шантаж, вони їх бережуть. З їх виробництвом виникли труднощі через санкції, так як використовувалися західні комплектуючі. Плюс мобілізація посилила все, оскільки вони забрали людей з оборонних підприємств. Зараз я дивився статистику, і в Нижегородській області 12 тисяч вакансій на підприємства, що працюють у сфері військово-промислового комплексу", - пояснив він.

Експерт заявив, що Іран, перебуваючи під санкціями Ради Безпеки ООН, зумів просунутися, провести випробування і прийняти на озброєння два типи балістичних ракет дальністю 300 і 700 км.

"700 км - це точно далі "Іскандера". Недооцінювати загрози цих ракет не варто. В Україні готуються до того, щоб їм протидіяти. Дійсно, балістичну ракету важче перехоплювати засобом протиповітряної оборони, тому це буде доставляти додаткове навантаження на наші системи. Комплексно це збільшує ризики для українських міст, тому що РФ отримає додаткові кошти для ведення ракетного терору", - повідав Мусієнко.

За його словами, опитування громадської думки, які проходили в Ірані, свідчать про те, що більшість населення налаштована проти збільшення військово-технічного співробітництва з Росією.

"Але поки влада там така, яка вона є, вона приймає ці рішення і вплинути на них досить важко. Санкції, як ми бачимо, не змогли вплинути на виробництво безпілотників і ракет. Навряд чи вони зможуть призупинити поставку цього озброєння в Росію. Могла б допомогти зміна влади в самому Ірані або нанесення ударів по об'єктах військово-промислового комплексу", - додав експерт.

Поставки іранських ракет Росії: що відомо 

За даними The Washington Post, Іран збирається продати Росії балістичні ракети малої дальності Fateh-110 і Zolfagha.

Пізніше Reuters з посиланням на джерела повідомив, що Іран погодився відправити РФ більше безпілотників і балістичні ракети. 

У Командуванні Повітряних сил ЗСУ заявили, що закуплені в Ірану балістичні ракети Росія може розмістити на північному кордоні нашої країни.

Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомило про збір інформації про постачання іранської зброї в РФ.