У Криму посилюються проукраїнські настрої / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Петро Черник вважає, що Крим не можна повернути Україні дипломатичним способом, єдиний шлях деокупації - бойові дії.

"Війна - це завжди шлях обману. Хочу нагадати про блискучу Харківську операцію, яку провели Збройні сили України. Операцію, яку насправді, мало хто зміг спрогнозувати та побачити. Тому, де відбудеться справжня концентрація удару і зосередження сил та засобів вгадати неможливо", - сказав Черник для "Еспресо".

Фахівець також прокоментував питання деокупації Криму Україною.

Відео дня

"Головною стратегічною метою для України є звільнення усіх тимчасово окупованих територій. І я не вірю в ніякі дипломатичні домовленості по Криму, як такі. Взагалі є дуже хибний наратив, що дипломати щось вирішують. Дипломати є лиш посередниками між центрами сили й тими людьми, які насправді приймають рішення. Крим може бути звільнений лише військовим шляхом", - додав Черник.

Деокупація Криму: що відомо 

Як повідомляв УНІАН, незаконні вибори в анексованому Росією Криму відбулися 14 вересня 2014 року. Країна-агресорка окупувала півострів, усі вісім років рашисти знущалися з мирного населення, викрадали та катували кримських татар.

23 серпня 2021 року в Києві голови делегацій понад 40 країн і міжнародних організацій розпочали "Кримську платформу". Її утворили з метою припинення російської окупації півострова мирними засобами. 

За підсумками саміту учасники ухвалили спільну декларацію, у якій надається однозначна оцінка незаконним та агресивним діям Російської Федерації. Декларація фіксує наступні тези: невизнання незаконної анексії Криму Росією; зобов'язання розглянути додаткові політичні, дипломатичні обмежувальні санкції відносно Росії у разі подальшої агресії; об'єднання зусиль всіх країн-учасниць платформи задля зміцнення безпеки та стабільності у Чорноморському регіоні.

17 вересня президент України Володимир Зеленський розповів, що може так статися, що Україна поверне Крим дипломатичним шляхом