Очевидно, Росія намагатиметься тероризувати населення України та продовжувати масовані ракетні обстріли об'єктів критичної інфраструктури до кінця цієї зими.  Проте вже не тільки ракетами, але й новими моделями дронів-камікадзе. За останньою інформацією, РФ отримала від Ірану велику партію "Шахідів" - 200-250 одиниць.

У Повітряних силах ЗСУ вже назвали атаку "Шахідами" 19 грудня найбільшою, адже росіяни ще не запускали дрони-камікадзе у такій кількості. Нагадаю, цього разу РФ випустила 35 БПЛА. 

При цьому,  спосіб атаки не дуже змінився – "Шахіди" продовжують атакувати "роєм". Це означає, що метою росіян є перевантаження наших сил  ППО, аби їм не вдалось вести й знищувати одночасно багато цілей. Розрахунок на те, що ми зіб’ємось, та з 10-ти дронів хоча б один все-таки долетить до наміченої ворогом цілі. А у зв'язку з тим, що руйнувань вже багато - той єдиний не збитий нами дрон може призвести до ще більшого погіршення ситуації з енергетикою в Україні.

Відео дня

Варто очікувати, що атаки дронами будуть підлаштовуватись під ракетні удари, аби в один момент завдати критичних руйнувань.

Чого зараз очікувати? Ймовірно, що схожі атаки будуть постійно повторюватись. При цьому, для підготовки атаки дронами росіянам потрібно менше часу, ніж для підготовки ракетної атаки. Матимуть хіба що визначити цілі, а також скласти маршрути та траєкторію польотів. Ба більше, варто очікувати, що ці атаки будуть підлаштовуватись під ракетні удари, аби в один момент завдати критичних руйнувань. 

Проте у ЗСУ реагують на зміни у тактиці ворога після кожної масованої атаки. Саме тому сили ППО завжди демонструють дуже високий відсоток збиття ворожих ракет та дронів. 

Проти ракет ми застосовуємо системи С-300 чи БУКи, а проти дронів вже іншу зброю. Наприклад, великокаліберні кулемети. Такі собі великі "шахи" у небі: ми розташовуємо пости спостереження, встановлюються зенітні установки та кулемети…

Тим часом ворог намагається прорахувати: які дрони досягли цілі, а які ні. Росіяни намагаються мацати слабкі місця в обороні та використати цю інформацію для наступного нападу. Саме тому критично важливо ніде не повідомляти про місця збиття дронів, або ж їх влучення у цілі. Адже часто ворог отримує інформацію з відкритих джерел та робить аналіз, чи була чергова атака результативною. 

Потрібно збільшити кількість мобільних постів для виявлення та знищення дронів. Жодного іншого виходу просто немає.

Вихід з цієї ситуації наразі тільки один: українські сили ППО мають збільшити кількість зенітних установок та кулеметів, здатних збивати нові іранські дрони-камікадзе. Також потрібно збільшити кількість мобільних постів для виявлення та знищення дронів. Жодного іншого виходу просто немає. 

У короткий час збудувати бетонну стіну чи якийсь саркофаг для захисту того, чи іншого об'єкту інфраструктури не вийде.  Річ у тім, що енергетичні станції України мають дуже велику площу, відповідно, захистити їх доволі складно.  Тому наразі Україна дотримується визначеної лінії - розвиток сил Протиповітряної оборони та збільшення систем ППО та ПРО. 

Сергій Кузан, голова Українського центру безпеки та співпраці, військовий експерт