Світан вказав, що деякі види озброєння РФ перестала використовувати / фото wikimedia.org

Українські атаки на флот росіян у тимчасово окупованому Криму змусили агресора економити ракети "Калібр".

"Однозначно, тиск на західну частину Криму, на Севатопольскую бухту змусило росіян економити кожну ракету. Тому що перезарядиться їм просто поки ніде. Вони не перенесли ще в Новоросійськ (куди передислокували свої військові кораблі) спецслужби, які займаються перезарядкою ракет Чорноморського флоту. Тому сьогодні відстріл трьох "калібрів" призведе до того, що ці три пускові установки, за великим рахунком, будуть пустимі, поки вони не розгорнуть спеслужбу в Новоросійську", - зазначив військовий експерт Роман Світан в ефірі "Київ24".

За його словами, росіянам вже страшно заходити в Севатополь, тому що розуміють, як тільки вони поставлять ракетоносії на "перезарядку", Україна відминусує відразу цей корабель. 

Відео дня

Світан звернув увагу, що деякі види озброєння РФ перестала використовувати. Зокрема, сьогодні не було "Кинджалів", крилатих "Іскандерів". 

"У них не так багато "Кинджалів" і їм краще "Іскандери" використовувати, якщо, припустимо, ближні цілі. Сенс-то один - балістична траєкторія що у "Кинджалів", що у "Іскандера". "Іскандери" сьогодні використовували балістичні. Але це вже починають економити. Економити або принаймні до кожної ракети ставитися досить таки дбайливо, не те що було раніше, дава роки тому або рік. Зараз над кожною ракетою, над кожною метою трясуться", - сказав Світан.

Він поділився думкою, що сьогоднішня атака на Київ – це "чисто покошмарити і більше нічого".

"Тобто зайти з усіх боків, Борель був у Києві. Є моменти, які пов'язані з політичним тиском", - пояснив єксперт.

Він також сказав, що Україні важливо перейти від осередкового захисту об'єктів від ворожих ракет і прагне до вожможності збивати їх ще над територією РФ. 

За словами Світана, однозначно треба збільшувати як мініму на порядок кількість зенітно-ракетних комплексів в Україні, раз в 10 збільшувати щільність оборони. 

"Тому що у нас на даний момент осередкова оборона противвоздушная. Тобто прикриваються міста, деякі об'єкти, а ось відстань між ними – це "дикий ліс" і щоб його закрити треба збільшити кількість ЗРК. Це питання треба опрацьовувати і далі з партнерами для того, щоб ракети збивати не над містом – Києвом, Харковом або Херсоном, а саме на підходах, а ще краще взагалі над російською територією. Є кілька механізмів знищення і тих же пускових установок, які б'ють по Харкову, і тих же ракет над російською територією. Але для цього треба достатня кількість, по-перше, авіації, ЗРК, розташованих не в осередковому, а в лінійному режимі, тобто по лінії кордону", - прокоментував Світан.

Українська ППО - останні новини

2 лютого президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна отримала ще дві системи протиповітряної оборони, які "збивають все". 

При цьому в грудні The Wall Street Journal опублікувала дані Міжнародного інституту стратегічних досліджень, згідно з якими в системі оборони України використовується орієнтовно 564 зенітні системи - від найдосконаліших ЗРК Patriot до старих радянських систем малого радіусу дії.

До цього військовий експерт Михайло Жирохов повідомляв, що за рік Україні вдалося збільшити кількість комплексів протиповітряної оборони в 2-2,5 рази.

За словами військово-політичного оглядача "Інформаційного спротиву" Олександра Коваленка, для захисту від обстрілів РФ кожне українське місто-мільйонник потребує як мінімум однієї батареї ЗРК Patriot. 

Вас також можуть зацікавити новини: