Корабель у морі може будь-якої миті змінити курс / фото прес-служба Амурського судноремонтного заводу РФ

Україна знищила вже третій корабель РФ, який знаходився у доці: великий десантний корабель "Мінськ" та підводний човен "Ростов-на-Дону" у Севастополі та малий ракетний корабель "Аскольд" у Керчі.

У всіх трьох випадках - кораблі знаходились не просто у гавані, а на судноремонтному та суднобудівному підприємствах. До цього балістичною ракетою в окупованому Бердянську був знищений великий десантний корабель "Саратов", пише "Діфенс Експрес".

Це робить Storm Shadow/SCALP найбільш результативним протикорабельним озброєнням ЗСУ. Але справа в тому, що Storm Shadow є ракетою, яка взагалі не дуже пристосована для ураження кораблів, бо є крилатою ракетою для ураження стаціонарних захищених об'єктів. Її система наведення побудована на принципі виходу у необхідний район цілі на основі супутникової, інерціальної навігації та TERCOM. Лише на кінцевому етапі вмикається тепловізійна головка самонаведення, яка націлює ракету, а вся інформація щодо маршруту та цілі завантажується у ракету ще на землі.

Відео дня

Якщо атакувати стаціонарний об'єкт такої системи більш ніж достатньо. У випадку корабля, який нікуди не подінеться з сухого доку, або корабля у стінки під час тривалих робіт - також. А ось знайти корабель у морі - навряд, бо він може будь-якої миті змінити курс.

Для ураження російських кораблів, які знаходяться у морі, але поза зоною досяжності берегових ракетних комплексів, необхідно використовувати спеціалізовані протикорабельні ракети. Вони мають самостійно вишукувати ціль у більшому секторі, а головне - щоб літак міг "спілкуватися" з ракетою, оновлюючи їй політне завдання. 

Хоча є інші випадки, коли у надсучасних зразках протикорабельних ракет вже не має необхідності у тому, щоб літак обов'язково "спілкувався" з ракетою. Прикладом цього є американська AGM-158C LRASM, яка має дальність, за оцінками, близько 900 км. І саме через таку дальність має самостійно вести пошук цілі у доволі значному районі. Для цього вона використовує пасивну радіолокацію та активні маневри у пошуку цілі, самостійно обмінюючись отриманою інформацією з іншими запущеними LRASM. А вже на кінцевій ділянці вмикає тепловізійну головку самонаведення.

Ракети AGM-158C LRASM фактично використовують "зграйне полювання", бо не лише допомагають одна одній знаходити цілі, а й самостійно розподіляють їх та будуть оптимальні траєкторії заходження, після чого скоординовано атакують. Поки США не скористалися можливістю перевірити AGM-158C LRASM у реальному бою, бо про передачу цієї зброї навіть мова не йде. Існує можливість запуску цієї ракети не лише з літака чи корабля, а навіть з землі, бо існує проєкт інтеграції LRASM до M142 HIMARS.

Знищення російських кораблів - деталі

У ВМС ЗСУ розповіли, що наразі відомо про долю двох російських кораблів, які були уражені під час атаки ЗСУ. За словами Дмитра Плетенчука, великий десантний корабель "Мінськ", який було уражено у вересні у тимчасово окупованому Севастополі, не підлягає відновленню.

Також Плетенчук прокоментував інформацію щодо малого ракетного корабля "Аскольд", який, за попередніми даними, 4 листопада був пошкоджений у Керчі внаслідок атаки ЗСУ. Плетенчук зазначив, що наразі даних про наслідки влучання досить мало. Зокрема, є світлина, яка неінформативна.

Вас також можуть зацікавити новини: