Підрозділи двох бригад морської піхоти України, ймовірно, 17-18 жовтня перетнули річку Дніпро та висадилися на лівий берег Херсонської області, йдеться у звіті ISW. Водночас, за даними росЗМІ, дві штурмові групи ЗСУ висадилися на східному березі Дніпра та прорвали оборону окупаційних військ, тимчасово зайнявши всю Пойму та позиції на північній околиці Піщанівки.

Насправді атаки, намагання зробити якийсь плацдарм на лівому березі Дніпра, відбувалися постійно. Про це говорив начальник ГУР Кирило Буданов, коли розповідав, що було, мінімум, три намагання взяти під контроль Запорізьку АЕС. Зараз формування плацдарму, як на мене, вийшло більш менш вдалим (у порівнянні з попередніми спробами). Фактично цього разу залучили боєздатні бригади морської піхоти, які, чисто теоретично, можуть виконувати такі задачі (раніше нам передавали велику кількість різних технічних засобів для організації переправ, мостів, також свого часу були передані десантні катери).

Але офіційно про все це ще не говорять, практично вся інформація - з неофіційних джерел та з пропагандистських російських.

Відео дня

З іншого боку, Росія з самого початку планувала оборонятись по лінії Дніпра. До підриву Каховської ГЕС там була досить потужна лінія оборони. Не така потужна, звісно, як на Запоріжжі,  але були придонні міни, ВОПи, ДЗОТи, все було повноцінно відбудовано. Ситуація змінилась, після підриву ГЕС - інша гідрологія, інший берег. Наскільки великі ці зміни достеменно не зрозуміло, але, думаю, більшість побудованих росіянами фортифікаційних споруд досі в актуальному стані.

За деякими даними, на лівий берег Дніпра змогли перекинути декілька броньованих машин "Козак-2М1"

Зважаючи, що досі не зрозуміло, що це - відволікаючий маневр або повноцінний плацдарм, видно, що і росіяни поки не сприймають його, як небезпечний. Ми не бачимо перекидання військ з-під Авдіївки для паріювання цього удару. Тобто, для них це черговий мінінаступ, якій вони планують відбити досить просто.

Оптимістичний сценарій для нас полягає у повноцінній десантній операції, у якій буде залучено декілька піхотних бригад, танки, артилерія… Це буде блискавичний удар, який розчленує оборону противника з виходом на адміністративні кордони Криму, - це і буде реальна операція. Тобто, як тільки на цей плацдарм почнуть перекидати бронетехніку, танки, ми зможемо говорити про потужний удар.

Поки що радіти зарано. Зараз - це групи піхоти. За деякими даними, на лівий берег Дніпра змогли перекинути декілька броньованих машин "Козак-2М1", але це "панцерники", які не роблять погоди. Тому поки це виглядає як відволікання, як відкриття чергового фронту. Але наразі це в таких розмірах, що нічого не говорить про те, як буде далі. Все залежить, у тому числі, від погоди. Зараз, за прогнозами, на Херсонщині будуть дощі. Буде складно воювати, дуже складно організувати логістику, комунікації. 

Тому, якщо не буде можливості забезпечувати угруповання, які знаходяться на лівому березі, все може закінчитися за тиждень. Тож поки що спостерігаємо і не робимо далекосяжних висновків. Для них поки що немає підстав.

Михайло Жирохов, військовий експерт, історик, автор книг і статей з історії локальних конфліктів ХХ сторіччя