Росія використовує проти Сил оборони України хімічну зброю, кажуть у Defense Express / фото Міноборони Російської Федерації / Facebook

Росія використовує проти Сил оборони України хімічну зброю, яка була розроблена ще в часи Першої світової війни.

Про це розповів в ефірі телемарафону військовий експерт Defense Express Іван Киричевський. За його словами:

"Людство з того часу якось еволюціонувало, що застосовувати таку зброю на полі бою занадто жорстоко. А росіяни як застрягли в Середньовіччі, так і не виходять звідти. Просто вони отримали нові технічні засоби задля демонстрації своєї жорстокості".

Відео дня

Киричевський додав, що гранати К-51 з хлорпікрином, які росіяни використовували проти Сил оборони на фронті, вперше ще використовував СРСР в Афганістані. 

"Тобто санкції треба було запроваджувати років 30 тому. Або ж коли РФ у 1997 році оголосили, що утилізували всі запаси хімічної зброї, то треба було їх запроваджувати. Адже ми зараз розгрібаємо результати бездіяльності Заходу", - пояснив він.

Експерт також прокоментував введення санкцій Сполученими штатами проти Росії через використання хімічної зброї. 

"Це виглядає як теоретичне покарання. Але щоб вони припинили це робити, нам треба бомбити їхні заводи з виробництва таких гранат. Але питання, де ці заводи знаходяться. Один з можливих методів - це шукати на рівні країн Заходу методи непрямого впливу. Коли різні політичні чи економічні важелі на РФ змусять їх бути менш варварськими", - зазначив Киричевський.

Хімічна зброя Росії

Раніше посол України в Нідерландах Олександр Карасевич заявив, що РФ нарощує використання хімічної зброї проти Сил оборони України. Лише в 2024 році було зафіксовано 346 випадків застосування токсичних хімічних речовин – це еквівалентно 6 порушенням РФ конвенції на день.

Reuters, з посиланням на Держдепартамент США, заявили, що Сполучені Штати звинуватили Росію в порушенні міжнародної заборони на хімічну зброю шляхом застосування хімічної речовини хлорпікрину проти українських військ і використання хімічних засобів для боротьби з масовими заворушеннями як методу ведення війни в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: