Крейсер Москва / Минобороны Российской Федерации / Facebook

Флагман Чорноморського флоту РФ - ракетний крейсер "Москва" 13 квітня був уражений береговим ракетним комплексом "Нептун" Військово-морських Сил України. Інформацію про це повідомили одразу декілька джерел, включно з Головою Одеської ОДА. Згодом інформацію про ураження корабля офіційно підтвердили у РФ.

Удар прийшовся на роковини - 13 квітня 2014 року розпочалась Антитерористична операція на сході України.

Проект 1164 – "Атлант"

Ракетний крейсер "Москва" належить до проекту 1164, шифр "Атлант", який передбачав створення кораблів далекої океанської зони, в якій він мав полювати на авіаносці США.

Відео дня

І весь нарис корабля створювався виключно для виконання цієї задачі у самогубному для людства сценарії Третьої світової війни. Зокрема "головним калібром" крейсеру стали далекобійні протикорабельні ракети П-500 "Базальт". Це 12-метрові ракети, здатні долати 550 км на швидкості близько 3000 км/год та нести ядерні бойові частини, потужністю 350 кт.

На кожному крейсері розміщувалось 16 таких ракет і сумарна потужність такого "ядерно залпу" становила 5600 кт. Для розуміння потужність атомної бомби яка знищила Хіросіму була лише 21 кт. 

Для будь-яких інших задач цей ракетний крейсер пристосований не був - лише максимальне швидке, на повному ходу в  32,5 вузлів, наближення на дальність пуску по авіаносній групі противника.

Все інше озброєння у нього виключно оборонне. Зенітний ракетний комплекс "Форт" - морський С-300, дві "Оса-М" та шість 30-мм швидкострільних установок АК-630 забезпечували захист від повітряного нападу. Від субмарин крейсер мав "відстрілюватись" торпедними апаратами та бомбометами РБУ-6000. У якості протикорабельної артилерії - дві 130-мм гармати. Також на крейсері був власний вертоліт, здатний виконувати протичовнові задачі.

Кораблі, особливо такі, як ракетні крейсери - астрономічно дорогий вид озброєння. І попри плани отримати 10 кораблів СРСР майже одразу скоротив програму до 6. Але реальність виявилась ще болючішою, бо заклали лише 4, а ввели в стрій - 3.

Крейсер Москва / Минобороны Российской Федерации / Facebook

У 1982 році вступив в стрій "Слава", майбутня "Москва", флагман Чорноморського флоту РФ. У 1986 - "Адмирал флота Лобов", теперішній "Маршал Устинов", що базується на Північному флоті РФ. Найновіший, крейсер під назвою "Червона Украина" вступив в стрій у 1989 році, через шість років перейменовано на "Варяг" та призначено флагманом Тихоокеанського флоту РФ.

Всі ці кораблі були побудовані у Миколаєві, який самі рашисти регулярно обстрілюють з метою терору.

Крейсер "Москва"

Зазвичай перший корабель серії виходить найпроблемнішим, бо саме на них виявляються всі недоліки та прорахунки розробників. Тому вже після п’яти років з моменту вступу на службу "Слава", у березні 1991 року, повернулась у Миколаїв та стала на капітальний ремонт та модернізацію.

Саме в такому стані крейсер, переназваний у 1996 році на "Москву" простояв 8 років, до 1999 року поки його "безславно" не перетягли буксирами до Севастополя. 

Вже у 2008 році ракетний крейсер взяв формальну участь у війні проти Грузії. Формальну, бо адекватних цілей для цього корабля не було. У 2014 - "Москва" блокувала українські кораблі у Донузлаві. У 2015 - в операції в Сирії де мав посилити протиповітряну оборону. З 2016 року корабель у море не виходив через плачевний технічний стан.

Крейсер Москва / Ukraine Media Center

У 2020 році на "Москві" завершили трирічний капітальний ремонт з модернізацією. Під час нього була відремонтована головна та допоміжні силові установки та оновлені бортові радіо- та електросистеми. Також ракети П-500 були замінені на модернізовані П-1000 "Вулкан", які вдвічі далекобійніші.

Як заявили у російських ЗМІ, "Москва" після цього ремонту мала послужити "не один десяток років". Вартість робіт ракетного крейсера "Москва" не називалась, але її сміливо можливо оцінити у десятки мільйонів доларів. 

24 лютого, у перший день вторгнення РФ ракетний крейсер "Москва" брав участь в атаці на острів Зміїний. Там "русский военный корабль", у відповідь на пропозицію здатися, почув вже всесвітньовідому фразу - символ боротьби України.

13 квітня побудований в українському "Миколаєві" як "Слава" і перегнаний на буксирах  вже як "Москва" до Чорноморського флоту РФ, крейсер уражено українськими протикорабельними ракетами "Нептун".

Вас також можуть зацікавити новини: