Ленд-ліз для України - що це і навіщо він потрібен у війні 2022 / Колаж УНІАН

Сенат США одноголосно схвалив закон, який дозволить швидше постачати зброю Україні.

Справа тепер за Палатою представників. І останній етап прийняття закону – підпис американського лідера Джо Байдена. Втім, шанси на остаточне прийняття документа досить високі.

Що таке ленд-ліз для України, як ми будемо по ньому платити і як він допоможе перемогти у війні з Росією – розбирався УНІАН.

Відео дня

Що таке ленд-ліз -- коротко

Це процедура, яка максимально прискорює процес поставок зброї, а також інших товарів, що потрібні для перемоги у війні, включаючи:

  • ліки,
  • техніку,
  • нафту тощо.

Коли приймуть ленд-ліз для України

Не раніше, ніж наприкінці квітня, адже зараз Палата представників в США відправляється на двотижневі канікули.

Ленд-ліз для СРСР

Ленд-ліз від США вже використовував раніше Радянський Союз: того разу така програма допомогла здобути перемогу над попереднім фашистським лідером – Гітлером.

Серед поставок були:

  • танки й артилерія;
  • пальне для військової техніки;
  • продукти для людей, які цього потребували під час війни.

Штати здійснювали поставки союзникам у рамках такої програми з 41-го по 45-й рік Другої Світової війни. СРСР входив до числа країн-одержувачів. Усього американці поставили озброєння (в перерахунку на нинішні ціни) приблизно на 690 мільярдів доларів.

Як СРСР свого часу розплачувався за ленд ліз? По суті, Союз не розплатився досі: останній внесок намічений на 2030 рік. Але, зважаючи на нинішні відносини між Росією і США, доля цих платежів неясна.

Зате відомо, що спочатку США виставили Союзу рахунок у 2,6 млрд доларів – але через майже тридцять років переговорів сторони змовилися на 722 млн доларів.

Ленд-ліз: оплата та інші умови

Триватиме програма до 1 жовтня нинішнього, 2022-го, року (хоча зараз звучить дата "до 2023 року", але це мається на увазі фінансовий, а не календарний проміжок часу).

За цим документом, Штати зможуть надсилати Україні військові товари в борг або в лізинг (тобто в оренду на дуже довгий термін). Виплачувати кредит доведеться вже після офіційного закінчення військових дій.

При цьому використану техніку можна списати, а також не стягувати оплату за знищену техніку. А невитрачені, вцілілі товари/матеріали потрібно або повернути, або їх оплатити (але тоді вони остаточно залишаються у власності України).

Тому багато експертів і називають ленд-ліз "практично безоплатною допомогою".

Ленд-ліз для України: на яку техніку можемо розраховувати

Вже лунали пропозиції відправити українській армії С-300 (мова про системи ППО ще радянських часів), що залишилися на озброєнні кількох країн НАТО, а також безпілотні та зенітні авіаційні комплекси й багато іншого.

Читайте також: