Лист Козака - РФ хоче заборонити бійцям відповідати на обстріли бойовиків на Донбасі / фото facebook.com/GeneralStaff.ua/

Заступник глави Адміністрації Путіна Дмитро Козак надіслав учасникам «нормандських» перемовин лист, у якому, зокрема, йдеться про заборону Збройним силам України відкривати вогонь у відповідь на обстріли бойовиків.

Про це пише російський Интерфакс.

Читайте такожБойовики двічі обстріляли ЗСУ, смертельно поранивши військового

Відео дня

Лист Козак відправив Франції, Німеччині та Україні. Узгодити та підписати умови Росії повинні не пізніше 22 березня.

Москва вимагає від Києва привести у відповідність липневу заяву Міноборони України до узгоджених в тому місяці заходів з припинення вогню «без будь-яких винятків та інтерпретацій».

Зобов’язання, з-поміж іншого, передбачали відкриття вогню у відповідь «лише за наказом керівництва Збройних сил України чи бойовиків після невдалої спроби використовувати наявні механізми з реагування на порушення «тиші».

Москва скаржиться, що в червні Міноборони таки дозволило бійцям начебто самостійно ухвалювати рішення про відкриття вогню у відповідь у випадку порушення противником режиму «тиші» чи створення загрози життю.

Ситуація на Донбасі: подробиці

  • Бойовикам в Донецькій області дали дозвіл відкривати "попереджувальний вогонь" на придушення і знищення вогневих точок противника.
  • Українська делегація в Тристоронній контактній групі розцінила цю заяву як загрозу одностороннього виходу РФ з режиму припинення вогню і загрозу зриву виконання Мінських домовленостей.
  • 4 березня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що українська сторона повинна залишатися прихильницею Мінських домовленостей і висловив "стурбованість" посиленням напруженості на лінії зіткнення на Донбасі.
  • У зв'язку з цим в МЗС України закликали Росію припинити перекладати відповідальність за виконання Мінських угод на інших і почати виконувати взяті на себе мирні зобов'язання.