Ракети Storm Shadow могли влучити в штаб ЧФ Росії / колаж УНІАН, фото armyinform.com.ua, скріншот

Можливою метою сьогоднішнього ракетного удару у селі Верхньосадове біля Севастополя міг бути підземний командний пункт Чорноморського флоту РФ. Ракети Storm Shadow, якими ймовірно було завдано удару, здатні на це, пише український портал Defense Express.

На відео, які поширилися в Мережі, видно доволі густий дим на північ від Верхньосадового. Перед цим місцеві жителі змогли зняти проліт крилатих ракет, якими були Storm Shadow або SCALP. Місцеві окупанти традиційно повідомили про банальне загоряння трави і нічого не сказали про ракети.

Як зазначає Defense Express, поруч із цим селищем разташовано захищений резервний командний пункт Чорноморського флоту РФ, який міг стати метою ракетного удару. Цей командний пункт був створений ще за радянських часів, а під час анексії Криму у 2014 році був захоплений одним з перших.

Командний центр має наземні будівлі, підземні бункери та розвинену систему антен для зв’язку із флотом та вищими штабами. Оскільки цей об’єкт належить Україні, про нього добре відомо українським військовим.

"Й попри захищеність такого роду об'єкта для Storm Shadow - це ціль під яку вона створювалась. Справа в тому, що 450-кг бойова частина ракети складається з лідуючого кумулятивного заряду, який утворює отвір та вже основної осколково-фугасної частини, яка вибухає у середині", – зазначає Defense Express.

Видання нагадує, що ракети Storm Shadow застосовували для ударів по ключових захищених об'єктах Іраку у 2003 році та по бункеру лівійського диктатора Муаммара Каддафі у 2012 році. Також цими ракетами били по заводу з виробництва хімічних боєприпасів у Сирії в 2018 році та по печерному комплексу ІДІЛ в Іраку в 2021-му. 

"Тобто ці ракети дійсно можуть знищувати вкрай захищені об'єкти. Але окрім точних координат, які звісно були, та самих засобів, для результативного удару звісно треба знати точний його час, бо просто уразити об'єкт, чи уразити його під час перебування у ньому високопоставлених осіб - це різні речі. Й у цій ситуації залишається сподіватися, що всі три фактори зійшлися", – пише видання.

Про те, що удар таки був результативним, свідчать повідомлення в мережі, що до Верхньосадового із Севастополя рушила колона пожежних машин та карет швидкої допомоги.

Удар по Криму 20 вересня – що відомо

Як писав УНІАН, сьогодні близько опівдні був атакований район міста Інкерман, де розташована головна нафтобаза Чорноморського флоту РФ. Також пропагандистські канали повідомили про вибухи в Севастополі в районі аеродрому Бельбек.

Пізніше представник ГУР Андрій Юсов підтвердив український удар по місцях дислокації російської техніки в окупованому Криму. За його словами, триває комплекс заходів українських сил безпеки та оборони.

Вас також можуть зацікавити новини: