Євген Дикий не вважає свавіллям те, що деякі чоловіки-українці за кордоном тимчасово не можуть отримати консульські послуги / колаж з фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський) та скріншоту

Триває мобілізація в Україні, і у діях Міністерства закордонних справ України щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку, які виїхали за кордон, немає ніякого свавілля.

Про це сказав військовий експерт, ветеран АТО Євген Дикий в інтерв'ю "Українському радіо". "Не бачу ніякого свавілля. Так, МЗС змушений зайнятися трошки не своїми функціями. Це взагалі не функція МЗС відновлювати в головах людей основи конституційного ладу і суспільного договору. Але саме це зараз МЗС фактично робить", - наголосив він.

При цьому зазначив, що є такі поняття як суспільний договір, інститут громадянства, який передбачає, що "не просто в тебе в кишені лежить синя книжечка (йдеться про паспорт громадянина України, - УНІАН)". За його словами, це передбачає, що якщо ти громадянин, то маєш цілий пакет прав, користуєшся всіма сервісами держави. "Коли ти в Україні, то користуєшся дорогами, лікарнями, школами. Якщо когось не задовольняє рівень цього сервісу, то, вибачте, який ми з вами побудували, отак воно й працює, воно вам не з Марсу звалилося", - наголосив Дикий.

Відео дня

Він зазначив, що коли людина виїжджає по той бік кордону, то також користується сервісами держави. "Наприклад, якщо українець за кордоном потрапляє в якусь халепу, то посеред ночі підіймають консула, і він їде в інше місто, витягує людину з поліції, розрулює якісь проблеми", - додав Дикий. За його словами, коли українця обікрали чи він став жертвою якогось злочину, то він біжить до консульства, і держава надає всі ті послуги.

"Бо це частина інституту громадянства. Але цей же інститут громадянства передбачає і пакет обов’язків і, зокрема, 63 стаття Конституції передбачає обов’язок захищати свою країну, а звідси випливає, що треба стояти на військовому обліку. Але чомусь так виявилося, що мільйони українців щиро вважають, що права в них є, а обов’язків нема. Всі ці істини мали б пояснювати в першому класі середньої школи. Це нероздільні речі - маєш права, то виконуєш обов’язки, виконуєш обов’язки - маєш права. Одне без одного не працює", - наголосив експерт.

Дикий нагадав, що інститут громадянства не є примусовим і ніхто не забороняє написати заяву, віддати свій паспорт і залишатися особою без громадянства. За його словами, тоді в людини залишається певний пакет базових прав людини, але немає тих прав, які прив’язані саме до громадянства України і відповідно обнуляються обов’язки стосовно цієї держави.

"Я не знаю жодного випадку, щоб хтось написав заяву про вихід з українського громадянства, і йому відмовили. Ми нікого примусово не тримаємо. Але якщо ти хочеш залишатися громадянином і користуватися всім, що з цього витікає, то виконуй обов’язки. МЗС просто досить делікатно про це нагадало", - наголосив Дикий.

У центрі уваги мобілізація 2024 - сьогодні це варто знати

Як повідомляв УНІАН, за інформацією Міністерства закордонних справ України, призупинення надання консульських послуг для чоловіків призовного віку діятиме з 23 квітня до набуття чинності закону про посилення мобілізації - 18 травня. А вже з тої дати розгляд заяв про консульські послуги відбуватиметься з урахуванням нових вимог відповідно до закону.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголошує, що повернення чоловіків призовного віку з-за кордону в Україну - це питання справедливості. Він вважає справедливим, якщо чоловіки, які після 24 лютого 2022 року виїхали з України, повернуться до України. На його думку, це стосується справедливості стосовно тих чоловіків, які захищають Україну на фронті. Він зазначив, що треба усім стояти на захисті України.

Міністр сказав, що влада України розраховує, що інші держави та їх уряди теж будуть дотримуватися такої логіки в підходу щодо наявності українських чоловіків призовного віку в їхніх країнах.

Вас також можуть зацікавити новини: