Світан змінив порядок потреб ЗСУ, який озвучив Залужний для The Economist / колаж УНІАН, фото скріншот, фото УНІАН

Військовий експерт Роман Світан змінив порядок потреб армії України на фронті у війні проти Росії, який раніше озвучив Головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний в інтерв'ю для The Economist.

За словами Світана, перша необхідність полягає не в літаках і авіації, а в людях, які підуть воювати не під ярмом мобілізаційного рекрутингу, а добровільно. Про це експерт розповів Obozrevatel

"Я б дещо змінив порядок. Перше - це все-таки професійна армія. Якщо будуть літаки, будуть ракети, буде все, але не буде особового складу - нікому буде воювати", - підкреслив Світан.

Відео дня

На його думку, щоб поповнити армію України "якісними" бійцями, необхідно позбавити правоохоронні органи від спецобліку. "Забути тему якої б то не було броні і дати можливість військкомам набрати 30% мотивованих і профпридатних правоохоронців", - пояснив військовий експерт.

Тоді такі солдати будуть отримувати грошову допомогу від держави все своє життя, а значить, у них буде мотивація йти в армію. Зі свого боку Україна отримає вже хороших бійців "зі старту", готовий особовий склад. Але важливо, щоб при вступі на службу, профпридатність правоохоронців перевіряли.

Таку реформу важливо провести, поки ще діє указ президента про мобілізацію, підкреслив Світан. Тоді Україна могла б замінити людей, які не готові бути частиною професійної армії і не можуть воювати з різних причин "свіжим" складом.

Також Світан запропонував підняти рівень рекрутингу в армію за рахунок підняття грошового утримання до рівня 3-5 тисяч доларів на місяць. "Потрібно запрошувати військових на роботу на все життя, щоб військові там залишалися назавжди, без повернення на громадянку", - підкреслив він.

На другому місці за потребами для ЗСУ йде техніка: зараз Україні потрібно "швидко" отримати більше систем РЕБ для боротьби з російськими БПЛА. Збивати дрони з ЗРК просто "нереально", їх потрібно для цього занадто багато, вказав військовий експерт. Тобто "важливість" РЕБ Світан розподілив на друге місце.

Далі йдуть ракети різного класу і десятки тисяч необхідних до них реактивних снарядів: боєголовки з радіусом дії від 100-а кілометрів і вище (разом з 300-кілометровими ATACMS).

"Наприклад, для HIMARS є касетна ракета М26. Зараз вона вкрай необхідна, тому що нам треба наносити удари на глибину в 30 кілометрів, знищувати російські військові частини, які підходять до лінії фронту", - вказав Світан.

На четверте місце за важливістю він поставив авіацію. Такий розподіл Світан пояснив тим, що цю військову техніку Україні, ймовірно, отримає не раніше весни. 

"Швидко ми її не отримаємо, тільки на весну. Але до весни треба підготуватися, треба провести цілий комплекс заходів, щоб літаки зайшли і виконали комплексне завдання", - підкреслив Світан.

Залужний підтвердив, що Україна хотіла за 4 місяці взяти Крим

Валерій Залужний в інтерв'ю для The Economist, яке вийшло 1 листопада, підтвердив намір армії України взяти тимчасово окупований Крим за 4 місяці. За словами Головнокомандувача ЗСУ, був розрахунок, що армія просуватиметься на фронті зі швидкістю близько 30 км на день. Однак проблема в реалізації такого плану виникла ще на старті.

Війська "застрягли" на мінних полях, які РФ організувала на головному напрямку наступу, мінуючи території на півдні в бік Азовського моря.

Вас також можуть зацікавити новини: