Формулу Штайнмаєра можуть включити у закон про особливий статус Донбасу / president.gov.ua

У закон про особливості місцевого самоврядування окупованої частини Донбасу можуть внести так звану «формулу Штайнмаєра».

Про це в коментарі ТСН повідомив представник України в ТКГ Андрій Костін.

«Насправді ця формула дозволяє закону діяти на постійній основі за наявності певних умов. Тобто, при тому, що майбутні вибори, які відбудуться в окремих районах Донецької та Луганської областей, будуть визнані такими, які відповідають стандартам ОБСЄ», – пояснив Костін.

Відео дня

Читайте також"Це життя": Кравчук розповів, якою бачить амністію на Донбасі, порівнявши її з декомунізацією

За його словами, Росія не хоче продовжувати діалог. Тому у Ради лише два варіанти: або продовжити дію закону про особливий статус Донбасу, термін якого спливає 31 грудня, або за умови «успішних перемовин» включити до закону цю «формулу».

Водночас Костін погодився, що поки важко відповісти, коли може відбутися наступна зустріч «нормандської четвірки» навіть на рівні радників лідерів.

«Ще раз хочу сказати, що ми дійсно готові рухатися вперед. І переговори якраз у «Нормандському форматі» вже демонстрували ефективність з точки зору того, щоб у форматі ТКГ вони починали розвиватися більш інтенсивно», – відповів український делегат.

Формула Штайнмаєра: що відомо

  • Формулою Штайнмаєра назвали запропоновані у жовтні 2015-го главою ФРН механізми виконання Мінських угод.
  • «Формула» полягає у проведенні місцевих виборів в ОРДЛО відповідно до Конституції України, підтвердження демократичності виборів з боку ОБСЄ – постійне набуття чинності про особливе місцеве самоуправління в окремих районах Донецької і Луганської областей. Одночасно з імплементацією цього закону – вивід військ та встановлення контролю України над східним кордоном.
  • Водночас Київ з 2015 року наполягав на поетапному врегулюванні конфлікту на Донбасі, тоді як Росія та ватажки бойовиків переконують, що пункти повинні виконуватися одночасно, а не в хронологічному порядку.
  • Представники чинного президента Володимира Зеленського тепер звинувачують попередників у тому, що саме вони погодилися на «формулу», а влада зараз, мовляв, повинна керуватися домовленостями 2016 року.
  • Втім попередня влада наполягала на передумовах у питанні безпеки, а «формула» німецького міністра пояснює процедуру тільки проведення виборів і набуття чинності закону про особливий статус.
  • Питання імплементації «формули Штайнмаєра» вкотре порушили на «нормандському саміті» 9 грудня у Франції. Тоді українці гнівно відреагували на імовірність її введення акціями протесту.