Коваленко розповів про перспективи бойових дій після підриву ГЕС росіянами / фото ДСНС

Росіяни підірвали Каховську ГЕС, сподіваючись уповільнити контрнаступ Сил оборони України на Запорізькому напрямку. Таку думку висловив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, зауваживши, що ще 4 червня – за два дні до підриву окупантами ГЕС – українські воїни звільнили Новодарівку. 

"Тобто, це – процес активізації наших дій на Запорізькому плацдармі. Коли почалася активізація наших дій на Запорізькому плацдармі, російське командування вчинило так, як могло вчинити командування закостенілого нееволюціонірованого пострадянського елітарного організму, а саме воно зробило висновок: якщо почався рух у Запорізькій області, не виключений аналогічний рух у напрямку до лівобережної Херсонської області, тобто є загроза висадки десанту, форсування Дніпра, і початку контрнаступальних дій Сил оборони України вже на лівому березі. Тому і був відданий цей панічний наказ про вибух Каховської ГЕС", – розповів експерт в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Коваленко припускає, що так російське командування хотіло мінімізувати ефект від форсування Дніпра українськими захисниками. За його словами, росіяни прекрасно розуміли, що не зможуть його скасувати – лише відтермінувати. 

"Але це відтермінування загрожувало колосальними втратами: колосальна шкода екології, колосальна шкода гуманітарного характеру, загибель великої кількості цивільного населення, не кажучи вже про російських окупантів на лівому березі за першою лінією оборони. Але тоді вони діяли саме хаотично і панічно, очікували з двох боків серйозного удару", – наголосив експерт.  

Оглядач зазначив, що рівень води почав поступово знижуватися, проте слід дочекатися просихання ґрунтів – до того моменту говорити про будь-яку перспективу дій на тому напрямку не доводиться.

"Загалом, росіяни тільки погіршують своє становище на цьому плацдармі. Тимчасово ситуативно вони поліпшили своє становище, але поступово їхня полегшеність сходить нанівець разом із високою водою", – резюмував Коваленко. 

Підрив Каховської ГЕС

6 червня 2023 року російські окупаційні війська скоїли тяжкий воєнний злочин – підірвали Каховську ГЕС. Внаслідок теракту почався неконтрольований спуск води, під воду пішли десятки населених пунктів. Підрив Каховської ГЕС став однією з найбільших рукотворних катастроф в Європі за останні десятиліття. 

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр зазначила, що мета підриву Каховської ГЕС росіянами очевидна – ворог вивільнив резерви для того, щоб перекинути їх на інші напрямки. Росіяни вже переміщують з Херсонського напрямку свої підрозділи – зокрема, підрозділи морської піхоти, повітряно-десантних військ та 49 армії.

Вас також можуть зацікавити новини: