25-та повітряно-десантна бригада почала переозброєння танками Leopard 1A5 німецького виробництва / скріншот

Окремі десантно-штурмові сили України перетворять одну зі своїх найстаріших бригад на танкову німецьку. Видання Forbes пише , що 25-та повітряно-десантна бригада на фотографії повідомила, що почала переозброєння танками Leopard 1A5 німецького виробництва.

Раніше бригада почала брати на озброєння бойові машини піхоти Marder, які також поставляються з Німеччини.

"З надлишками німецьких танків і німецьких БМП 25-та бригада – один з перших підрозділів повітряно-штурмових сил початку 1990-х років – все більше нагадує німецьку армійську бригаду середини 1980-х років" - наголошується в матеріалі.

Відео дня

Аналітики вважають, що нове обладнання, яке замінило радянські бойові машини, що залишилися, також робить 25-ту бригаду значно важчою.

"Це не повинно нікого дивувати. Хоча українські повітряно-десантні підрозділи історично були навчені перекидатися по повітрю і навіть з парашутом, вони практично припинили традиційні повітряно-десантні операції напередодні більш широкої війни Росії з Україною, що почалася в лютому 2022 року. Зрозуміло чому. Росія не контролює повітря безпосередньо над 600-мильною лінією фронту, як і Україна. Через протиповітряну оборону вкрай небезпечно діяти вертольотам і військовим літакам будь-якої зі сторін на висоті, що перевищує висоту верхівок дерев. Про масове розгортання десантників не може бути й мови, оскільки російські десантники засвоїли свій гіркий досвід, намагаючись здійснити повітряний штурм Києва в перші дні війни", - пишуть журналісти.

За їх твердженням, українські повітряно-десантні бригади тепер є механізованими бригадами, хоча і з унікальним агресивним характером. Найновіша 82-а бригада окремих десантно-штурмових сил, можливо, стала піонером у цій механізації, коли вона була оснащена БМП Marder і танками Challenger 2 британського виробництва.

82-а бригада знаходиться на півдні, допомагаючи сусіднім підрозділам утримувати міста, звільнені Україною в Запорізькій області минулого літа. Тим часом 25-а бригада знаходиться на південь від Куп'янська на сході, допомагаючи утримувати лінію оборони проти зростаючих російських сил.

"Є ознаки того, що після провалу наступу в районі Авдіївки російські війська в Україні планують націлитися на Куп'янськ, розташований далі на північ. Російська 1-а гвардійська танкова армія поповнювала полки і танки і здійснювала передислокацію, судячи з усього, для майбутнього наступу", - сказано в статті

Аналітики вважають, що перша велика битва 25-ї бригади з німецькою технікою буде оборонною.

"Напевно, це добре для бригади. 40-тонні чотиримісні танки Leopard 1A5 мають хорошу оптику та ефективні 105-міліметрові гармати. Чого у них немає, так це великої кількості броні, яка їм, ймовірно, знадобиться, щоб вижити під час атаки", - відзначають експерти.

Війна в Україні - ситуація на фронті

Окупанти сьогодні атакували на кількох напрямках, сталося 52 бойових зіткнення. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Відзначається, що на Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 8 атак в районі Авдіївки і ще 6 атак біля Первомайського і Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. 

Також на Лиманському напрямку українські воїни відбили 9 атак неподалік Тернів, Ямполівки та Торського Донецької області. Там Росія також намагалася прорвати оборону ЗСУ. Противник завдав авіаційних ударів у районах Білогорівки та Серебрянського лісництва Луганської області. 

За даними Генштабу, на Куп'янському напрямку нашими захисниками відбито 7 атак біля Синьківки Харківської області. 

Вас також можуть зацікавити новини: