Естонські військові експерти міркували про війну в Україні / фото REUTERS

Наступ російських військ у східній частині України загруз в глухій обороні. Відбуваються спроби прорвати лінію фронту в районі Харкова, щоб взяти основні українські сили в котел. ЗСУ своєю чергою вдалося просунутися до Херсона.

Про це пише естонське видання ERR.ee з посиланням на естонських військових експертів.

За їхніми даними, Росія змінила тактику війни в Україні. Якщо до цього вкрай рідко використовувалася артилерія, то тепер залпи канонади супроводжують кожен наступ. Як і раніше основні бої йдуть на сході України, де зосереджена основна угруповання ЗСУ.

Відео дня

"Найкритичніше становище зараз на Харківському та Ізюмському напрямках — там російська армія веде активні дії, щоб прорвати оборону. Якщо у них це вийде, то вони зможуть оточити українське угруповання військ на Донбасі. Ті війська, які розташовуються на лінії фронту 2014 року, можуть бути взяті в котел і це істотно допоможе Російській Федерації взяти під контроль адміністративні кордони Донецької та Луганської областей", — заявив глава відділу планувань Генштабу Союзу оборони Естонії Янно Мярк.

Ситуація на самому Донбасі зараз складається не на користь Росії. Вибудувана лінія оборони України дозволяє стримувати наступ ворога, вважають естонські військові.

"Певною мірою позиційна війна там йде вже сьогодні. Також можна сказати, що там сьогодні сформувалася патова ситуація, де жодна сторона в цьому конфлікті не може домогтися істотної переваги. Складно сказати, що буде далі, обидві сторони зараз розробляють нові тактики", — сказав Мярк.

Україна змогла взяти під контроль більшу частину Херсонської області і підійти до адміністративного центру впритул, проте почати штурм поки у них не вистачає ресурсів.

"Для того, щоб провести повномасштабну атаку, потрібне наступальне озброєння, яке Україна неодноразово просила. По всій видимості, тепер вони його отримають. Досі Україна повинна була дуже ретельно планувати свої наступи, і це головна причина, чому вони досі не взяли сам Херсон", — додав Мярк.

У Маріуполі війська РФ затиснули захисників міста, що залишилися, на комбінаті "Азовсталь". Запланований спочатку штурм був скасований, а територія заводу взята в блокаду.

На думку естонських військових, наступний тиждень стане визначальним, і Росія спробує прорвати оборону України на Східному фронті і взяти основні сили ЗСУ в котел. Якщо це не вийде, то подальший повномасштабний наступ військ Росії буде малоймовірним.

Як писав УНІАН, в Україні розробляють плани адаптації під різні варіанти тривалості війна, заявив глава української делегації на переговорах з РФ, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Напередодні в Держдепі США заявили, що війна в Україні, ймовірно, не завершиться дипломатичним шляхом, а триватиме до її повної перемоги.

Вас також можуть зацікавити новини: