Експерти оцінили, чи послабить Путіна передача комплексів С-400 Україні, які може дати Туреччина / ілюстративне фото турецьких С-400 / ua.depositphotos.com

Експерти оцінили, чи послабить Путіна та армію Росії отримання ЗСУ зенітно-ракетних комплексів С-400, які Туреччина колись купувала у країни-агресора.

Як повідомляє Defense Express, про передачу закуплених Туреччиною у РФ систем ППО публічно заговорили ще торік. Зокрема, Анкара офіційно відмовила Пентагону у передачі цих систем Україні.

Новий поштовх до обговорення теми надала заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд наприкінці січня 2024 року, яка зазначала, що Америка погодиться на повернення Туреччини до програми винищувача F-35 за умови відмови від С-400.

Відео дня

"Ймовірно, що відмова означатиме передачу їх Україні, як це пропонували американці ще у 2023 році. Проте, проблематика передачі Україні турецьких С-400 знаходиться не стільки у площині турецько-американських відносин, скільки у турецько-російських. Відмова від закупленої у РФ зброї стане суттєвим ударом по російсько-турецьким відносинам та підірве імідж Туреччини, як договороспроможного і надійного партнера", - йдеться у публікації.

Зазначається, що візитівкою зовнішньої політики президента Туреччини Реджепа Ердогана стала здатність домовлятися зі Сходом та Заходом. Водночас взаємодія Анкари та Москви охоплює широке коло питань - експорт зерна та енергоресурсів, атомна енергетика, туризм тощо, а також різні точки геополітичної конфронтації - Україна, Сирія, Лівія, Кавказ, Середня Азія, Сахель. Тому теоретично Ердоган може обговорити з росіянами "питання С-400" у розрізі пропозицій, які могли б зацікавити РФ.

"Однак, важко уявити умови, за яких би Путін погодився добровільно на черговий ятаган у спину від Ердогана, особливо перед виборами. Двостороння взаємодія Ердогана і Путіна - це завжди про обговорення складних питань та багатогодинні зустрічі, які, часто, на імідж та позиціювання Путіна впливають негативно", - аналізує Defense Express.

Передбачається, що передача російської зброї Україні лідером Туреччини стала б неймовірним ударом по міжнародному і внутрішньому іміджу Кремля та особисто Путіна. Але дискусії щодо передачі С-400 і пропозиція американців є цікавим козирем для гри турків із росіянами. Та цей "козир" Нуланд влучно підкинула напередодні візиту Путіна в Туреччину, який ймовірно відбудеться 12 лютого.

"Передача Україні С-400 замість замовлених раніше F-35, якщо дивитись з точки зору росіян, не є нереалістичним сценарієм, а радше є потенційною і досить суттєвою загрозою для РФ у війні проти України. Ба більше, на даному етапі є декілька нових аргументів. В першу чергу, це успіхи Туреччини в розробці власних ЗРК середнього і великого радіуса HİSAR та SİPER. Придбання 4 дивізіонів С-400 у РФ було тимчасовим рішенням з метою закрити нестачу таких систем ППО в Туреччині", - пише Defense Express.

Аналітики нагадали, що у грудні 2023 року Туреччина запустила в серійне виробництво далекобійні ЗРК SİPER. Не виключно, що прогрес у розробці цих ЗРК Туреччина здобула запозиченням технологій російських С-400. Також відомо, що США погодили Греції продаж 49 винищувачів F-35 - в замін початку передачі радянських систем ППО Україні.

Уточняється, що Захід зацікавлений у підтримці паритету між Грецією та Туреччиною, а дозвіл на продаж F-35 Туреччині разом із послабленням турецького ППО - напрям двосторонньої співпраці, який США або ж Британія будуть готові продовжувати обговорювати й надалі. Тобто, це – логічний,  прогнозований напрям їхньої роботи, що не може не усвідомлювати у РФ.

Якщо Туреччина погодиться на пропозицію Штатів, це стане непоганим посиленням можливостей української ППО. На думку аналітиків, аргументи про неможливість обслуговування та нестачу боєкомплекту не є релевантними, а перепідготовка екіпажів С-300 на С-400 можна може бути досить швидкою.

Якщо передача дійсно відбудеться, Україна отримає потенційний ресурс, який може посилити  можливості ЗСУ навіть з обмеженням за кількістю ракет та запчастин.

"Краще мати ЗРК з обмеженим боєкомплектом, ніж не мати взагалі, особливо країні, яка кожного дня знаходиться під постійними атаками ракет і БПЛА по військовій і цивільній інфраструктурі. Окрім того, навіть після завершення зенітних ракет до С-400 можливо продовжити використання РЛС комплексу, які зайвими точно не будуть", - наголошується у публікації.

Нуланд заявила про несподіванки для Путіна

Нагадаємо, заступник Державного секретаря США Вікторія Нуланд вважає, що у 2024 році російського президента Володимира Путіна чекають несподіванки в Україні. На думку Нуланд, Україна доб'ється дуже великих успіхів. Вона впевнена, попри те, що Україна зміцнює свій захист, президента РФ Володимира Путіна чекають сюрпризи на полі бою.

Вас також можуть зацікавити новини: