Танк Leopard1A5 / Фото-Сухопутні війська Бразилії / Exército Brasileiro, Flikr

Німецький оборонний гігант Rheinmetall повідомив, що готовий поставити Україні важку бронетехніку зі своїх складів, зокрема мова йде про 50 одиниць танків Leopard 1. І тепер справа лише за рішенням німецької влади.

Leopard 1 - історія

Leopard 1 створювався у 50-х роках як спільний проект Італії, Франції та ФРН, але у підсумку партнерство розсипалося і завершували роботи лише німці. В результаті у 1965 році Бундесвер взяв цей танк на озброєння. На середину 60-х років Leopard 1 мав найкращу у своєму класі 105-мм британську нарізну гармату з довжиною ствола у 52 калібри. 

Чи є Leopard 1 старим танком - безперечно так. Але не треба забувати, що у 1968 році у СРСР на озброєння був прийнятий Т-64А зі 125-мм гарматою та механізмом заряджання. Саме Т-64 після численних модернізацій продовжує залишатися основним бойовим танком України. Як і його варіація Т-72 - армії РФ. Тобто за часовими рамками Leopard 1 не надто далекий, як це може показатися, на перший погляд.

Відео дня
Танк Leopard 1A5 / Фото-Міністерство національної оборони Туреччини / T. C. Millî Savunma Bakanlığı

Також слід зважити, що Бундесвер зняв останні Leopard 1 з озброєння у 2010 році. До цього це зробила Данія, Фінляндія, Італія, Нідерланди, Бельгія, Норвегія, Канада та Австралія. Загалом танк розійшовся "тиражем" у 6565 одиниць, а у Туреччині та Греції, які є країнами НАТО, він і досі несе службу.

Але треба бути реалістами щодо можливостей цієї машини, навіть з урахуванням п’яти глобальних модернізацій. Бо вже у середині 70-х років у Німеччині остаточно дійшли висновку, що подальший розвиток Leopard 1 менш доцільний ніж перехід на новий зразок. Тому у 1977 році розпочали серійне виготовлення Leopard 2, який зараз знаходиться на озброєнні Бундесверу.

Таким чином протягом ще трьох десятиліть у Німеччині на озброєнні перебувало два танки: Leopard 1 та Leopard 2. І попри все, можливості старої машини намагались утримувати на певному рівні завдяки модернізації, спочатку А4, а потім А5. 

Танк Leopard 1A5 / Фото-сухопутні війська Бразилії / Exército Brasileiro, Flikr

Leopard 1A5 - сучасний стан

У 1974 році Leopard 1 пройшов глобальну модернізацію А4, отримавши, зокрема, башту з кращим рівнем захисту, нову прицільну систему, комп'ютеризовану систему керування вогнем та стабілізатор гармати. Збільшену до 42,4 тонни вагу компенсували новим турбованим дизельним мотором потужністю 830 к.с.

У 1987 році Leopard 1 пройшов свою останню модернізацію A5. Її метою було інтеграція нової системи управління вогнем з Leopard 2 з лазерним далекоміром та двома незалежними прицілами з нічними режимами.

На додаток захист танка стало можливо посилювати додатковими листами бронювання. А бойову потужність було підвищено шляхом додавання нових підкаліберних снарядів з підвищеним бронепробиттям. До речі, показники пробиття західних підкаліберних 105-мм снарядів аналогічні 125-мм радянським.  

Танк Leopard 1A5 / Фото-сухопутні війська Бразилії / Exército Brasileiro, Flikr

Саме в такому вигляді ця машина і зберігається на складах Rheinmetall. Водночас для ЗСУ ця машина може бути незвичною через декілька додаткових факторів.

По-перше, на Leopard 1 немає автомата заряджання, замість нього, по старинці, четвертий член екіпажу. По-друге, на західних танках немає динамічного захисту, бо у країнах Альянсу задачу протидії кумулятивним боєприпасам вирішують іншим чином. І питання що краще щодо обох цих аспектів - залишається дискусійним.

Характеристики Leopard 1A5

  • Вага: 42,2 тонн
  • Габарити довжина / ширина / висота: 9,54/3,25/2,4 метра
  • Калібр гармати: 105 мм
  • Потужність двигуна: 830 к. с.
  • Питома потужність: 21 к. с. / т
  • Максимальна швидкість: 62 км / год
  • Екіпаж: 4 людини

Вас також можуть зацікавити: