Танки на фронті ще потрібні, але не для масованого штурму / фото facebook.com/UALandForces

Ані Росія, ані Україна не можуть успішно реалізувати тактику танкового штурму на фронті. Рівнинна місцевість і велика кількість дронів у небі роблять неможливим ефект несподіванки, розповів виданню Business Insider експерт з Росії в американському Інституті вивчення війни Райлі Бейлі.

"Багато механізованих маневрених бойових дій на певному рівні ґрунтується на несподіваності на здатності швидко просуватися вперед і застати ворога зненацька. За всіма ознаками, уздовж нинішньої лінії фронту, це насправді неможливо", — сказав він.

Однією з причин є рівнинний ландшафт на сході та півдні України — колонам бронетехніки ніде сховатися. У деяких районах "все рівне, і ви можете побачити будь-кого, хто йде, за кілометри", - сказав Бейлі.

Відео дня

Ще одна причина в тому, що в небі багато дронів. І Росія, і Україна значною мірою покладаються на розвідувальні та ударні дрони, а солдати описують небо, як щільно нафаршироване дронами під час деяких боїв. Розвідувальні безпілотники надають дані для наведення артилерії, а ударні дрони можуть і самі нищити ворожу бронетехніку.

Саме тому, за словами експерта, і Росія, і Україна зазнали втрат при спробах застосувати колони танків та іншої бронетехніки. Але показово, що Україна швидко відмовилася від цієї дорогавартісної та малоефективної тактики, тоді як Росія неодноразово повторювала танкові штурми, зазнаючи великих втрат.

"Відсутність будь-яких проривів транспортних засобів і танків, а також труднощі, які обидві сторони мають, намагаючись застати зненацька одна одну, сприяли жорсткому характеру битви, коли жодна зі сторін не робить великих проривів", – пояснює експерт.

Війна в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, російські втрати у війні проти України, за даними Генштабу ЗСУ, перевищили позначку у 370 тисяч загиблих. При цьому агресор втратив вже понад 6 тисяч танків, понад 11 тисяч бронемашин та багато іншої техніки.

Тим часом в Інституті вивчення війни попереджають, що Росія імовірно готується застосувати нову ризиковану тактику – висадку повітряного десанту з вертольотів за лініями української оборони.

Вас також можуть зацікавити новини: