Аліна Загриценко оцінила ризик руйнування греблі ДніпроГЕСу / колаж УНІАН, кадри з відео

Росіяни навряд чи зможуть зруйнувати ракетними ударами греблю Дніпровської ГЕС або інших ГЕС дніпровського каскаду. Повторення каховського сценарію є малоімовірним, заявила в коментарі "Суспільному" доцентка кафедри гідрогеології та інженерної геології, завідувачка кафедри НТУ "Дніпровська політехніка" Аліна Загриценко.

Вона зауважила, що росіяни зруйнували Каховську гідроелектростанцію, підірвавши її зсередини. Натомість Дніпровську ГЕС атакували ракетами ззовні, а такий удар подібні споруди здатні витримати. 

"На Дніпровський ГЕС не було повідомлень, що є якісь пошкодження саме греблі. Так, гідроелектростанція, яка виробляє енергію – пошкодження є. (...) Але такі наслідки, як на Каховці, будемо сподіватися, що вони взагалі маловірогідні", – каже вона.

Відео дня

Загриценко також зазначила, що навіть за найгіршого сценарію, якщо раптом таки буде зруйновано одну з гребель дніпровського каскаду, наслідки спробують мінімізувати.

"Якщо це фільтраційні втрати і ми здатні їх пропускати, тобто відкриваємо нижче розташовані за потоком шлюзи і просто спускаємо цю воду. Якщо це не раптовий викид всієї маси. Якщо раптовий викид, знову ж таки, клас відповідальності споруд найвищий і всі ризики і площі затоплення, вони заздалегідь прораховані", – розповіла вона.

Ракетний удар по Дніпровській ГЕС

Як писав УНІАН, під час масованої ракетної атаки 22 березня росіяни вдарили по ДніпроГЕС. Загалом по ній влучили 8 ракет – більшість по машинній залі, але деякі влучили в саму греблю. ГЕС перестала працювати як електростанція, але небезпеки руйнування греблі наразі немає.

За словами гендиректора ПрАТ "Укргідроенерго" Ігоря Сироти, швидко відновити ДніпроГЕС не вдасться. Поверхневий огляд дає розуміння, що на відновлення до стану проєктного рішення потрібні роки.

Вас також можуть зацікавити новини: