Україна готує контрнаступ на двох напрямках: експерт озвучив терміни / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Українські сили перебувають на стадії формування умов для наступу на Запорізькому напрямку і очікують поліпшення погодних умов на Луганському напрямку.

Як зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко в інтерв'ю Юлії Латиніній, триває процес підготовки контрнаступальної операції, яка може займати до декількох місяців. 

"Відразу після правобережної Херсонщини у нас виникло наступне питання – що робити далі? Рухатися на Луганщині? Тут сформовані умови для контрнаступу ось навіть прямо зараз. Але є кілька факторів, які заважають цей контрнаступ здійснити. Серед цих факторів ... погодні умови. Луганщина це болотиста місцевість, там досить таки проблематично наступати в теплу погоду. Тому набагато краще дочекатися", – зазначив Коваленко.

На думку експерта, активне просування на Запорізькому напрямку зараз теж неможливе. 

"Запорізька область знаходиться зараз в стані формування контрнаступу. У трикутнику, де Мелітополь і Токмак, йде зараз накопичення великого ресурсу російських окупаційних військ, якраз для запобігання цьому наступу. Але це якраз і вигідно Збройним силам України – не квапити події, а планомірно знищувати той ресурс технічний, людський, який присутній в зоні досяжності як ствольної, так і реактивної артилерії. А Запорізька область окупована прострілюється до самого узбережжя Азовського моря", – пояснив він.

Ситуація на Запорізькому напрямку 

У грудні окупанти почали стягувати додаткові сили до Мелітополя. Зокрема, в тимчасово окуповане місто прибули "кадирівці", які мали контролювати "блокпости" і стежити за мобілізованими. 

Дедалі частіше українські захисники завдають ударів по скупченнях техніки та живої сили ворога на цьому напрямку. Удари зосереджують на логістиці, щоб паралізувати рух окупантів та їхній оборонний потенціал.

23 грудня вибухи прогриміли у штабі бойовиків Кадирова, 2 січня атаковано скупчення військ ворога біля Мелітополя, 8 січня була знищена база окупантів у Мелітополі. 

У зв'язку з почастішанням атаки російські окупанти почали нову хвилю терору проти цивільного населення. Окупаційна "адміністрація" полює на учасників українського опору.

Ситуація на Луганському напрямку

Наприкінці літа українські захисники пішли в контрнаступ у Луганській області. Вже звільнили понад 10 населених пунктів.

Наразі Збройні Сили України поступово просуваються на напрямку Сватове – Кремінна. Однак тут наступ ускладнює щільно замінована територія, окупанти встигли підготувати оборонні позиції.

2 січня в британській розвідці сповіщали, що напередодні Нового року розгорталися бої за контроль над трасою Р-66, що веде з Бєлгородської області через Сватове і Кремінну. Дорога має ключове значення для постачання ворожих сил. ЗСУ тримають її під вогневим контролем з жовтня, а в разі захоплення траси ситуація з постачанням окупантів значно погіршиться.

Вас також можуть зацікавити новини: