Не виключено, що на найвищому рівні форсується питання про вступ України до НАТО вже зараз / фото president.gov.ua

Є ймовірність того, що сьогодні кулуарно, закрито та непублічно обговорюється питання форсування вступу України у НАТО на певних умовах.

Таку думку висловив російський правозахисник і опозиційний політик Марк Фейгін в інтерв'ю УНІАН, зазначивши, що членство України в НАТО невідворотне, у Росії немає важелів для того, щоб якось на це вплинути:

"Сама по собі війна - останній аргумент, який вони (росіяни - УНІАН) використали... Ядерна бомба? Це не питання двосторонньої війни. Це глобальне питання, тому вони не наважаться. А все інше, щоб не допустити це членство, застосовано".

Фейгін допускає, що Україну можуть прийняти у НАТО негайно, але з умовами:

"Наприклад, Україна вступить у НАТО вже зараз негайно на саміті в липні, але п'ята стаття не буде поширюватися на неї, поки вона повністю не звільнить свої території. Я думаю таких варіантів кілька. І такий варіант, і варіант з прийняттям у НАТО тієї частини України, яка контролюється офіційним Києвом. На цю територію поширюватимуться гарантії НАТО, а на решту - ні, там питання буде виключно у компетенції самої України та її Збройних сил. Може бути і таке. Не виключено, що це обговорюється".

Правозахисник зазначив, що таких рішень раніше не було, тому складно уявити, домовляться чи ні з цього приводу на вищому рівні.

"Але хто сказав, що війна все не змінює? Вона дуже багато чого змінює. Доводиться по ходу якісь речі коригувати. Дивіться, який прогрес за 14 місяців війни пройшло саме НАТО: від заяв Столтенберга, що вони ні в якому разі не хочуть залучатися, щоб не привести до Третьої світової війни, до досить різких і прямолінійних заяв про членство України в НАТО і про безмірну її підтримку. Все це говорить про те, що прогрес і там можливий. Значить, цілком можна допустити, що і цей горизонт не такий далекий: і введення військ НАТО на територію України для забезпечення зони безпеки, і членство у НАТО", - вважає експерт.

Україна в НАТО - актуальні новини

Днями генсекретар НАТО Єнс Столтенберг побував у Києві і заявив, що всі союзники по НАТО досягли консенсусу і домовилися, що Україна в майбутньому вступить до Альянсу.

Пізніше в Білому домі заявили, що США підтримують вступ України в НАТО, але спочатку має закінчитися повномасштабна війна з Російською Федерацією.

Тим часом Польща, Чехія та Словаччина зробили спільну заяву про те, що Україна повинна отримати гарантії безпеки від НАТО ще до вступу.