Касетні снаряди розкидають велику кількість суббоєприпасів, які можуть не вибухнути одразу / фото УНІАН, Андрій Марієнко

У 2022 році від касетних боєприпасів було поранено або вбито щонайменше 1172 людей. Це є найвищим показником з початку публікації щорічних звітів у 2010 році. 

У 2021 році в світі було зафіксовано лише 149 постраждалих від застосування касетних боєприпасів. Про це повідомляє DW із посиланням на дані організації "Міжнародна кампанія із заборони протипіхотних мін та касетних боєприпасів" (ICBL-CMC).

Показник 2022-го пов'язаний перш а все із застосуванням такого озброєння у війні проти України, ідеться в доповіді організації. Також випадки поранень чи загибелі людей від таких снарядів зафіксовані минулого року в Азербайджані, Іраку, Ємені, Лаосі, Лівані, М'янмі та Сирії. У ICBL-CMC наголосили, що 95% усіх жертв - цивільне населення.

Відео дня

Більшість жертв касетних боєприпасів зареєстровано в Україні (916 людей). Експерти зазначають, що це свідчить насамперед про масове використання цих снарядів Росією.

Правозахисники попереджають, що ці боєприпаси можуть призводити до жертв навіть через довгий час після закінчення військового конфлікту. Адже розриваючись, касетні снаряди розкидають велику кількість суббоєприпасів, які можуть не вибухнути одразу.

Люди, які залишаються живими після вибуху касетних бомб, часто втрачають кінцівки або отримують важкі, іноді множинні, травми життєво важливих органів. У 2022 році 185 людей були поранені або убиті касетними снарядами, що залишилися після закінчення бойових дій, зазначили в ICBL-CMC.

Зазначається, що в 2010 році набули чинності конвенція щодо заборони використання, передачі та накопичення касетних боєприпасів. На сьогодні її підписали 124 держави та ратифікували 112. США та Україна не є учасниками Конвенції.

Касетні боєприпаси в Україні - новини

Як повідомляв УНІАН, у липні Пентагон оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги, до якого вперше увійшли касетні боєприпаси DPICM. За тиждень у ЗСУ підтвердили, що Україна отримала касетні боєприпаси. Пізніше видання The Washington Post написало, що українські сили почали застосовувати ці боєприпаси на полі бою. Це невдовзі підтвердили і в Білому домі.

У серпні стало відомо, що США розглядають можливість передачі Україні касетних боєприпасів для реактивної артилерії. Їхня дальність ураження більша, ніж у артилерійських касетних снарядів, які США почали постачати раніше.

Тим часом, Росія застосовує касетні снаряди, у тому числі проти цивільного населення України, від початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Більше того, повідомлення про використання цих боєприпасів російськими військами регулярно надходили з 2014 року, коли Кремль розпочав військове вторгнення на український Донбас.

Вас також можуть зацікавити новини: