Цього тижня британські уорент-офіцер Пол Карні та генерал Річард Даннат закликали британських військовослужбовців готуватись до будь-якого розвитку подій у війні РФ проти України. Зокрема, мова йшла про сценарій, за яким і військовослужбовці Великої Британії матимуть долучитись до військових дій. Отже, армійцям рекомендовано використати мирний час для підготовки до цих сценаріїв: подумати про опіку над членами власних родин та підготуватись фізично.

Ба більше, очільник армії Великої Британії Патрік Сандерс ще в червні закликав офіцерів готуватись до можливої війни в Європі. Це означає, що Британія цілком серйозно ставиться до існуючих ризиків та не виключає, що НАТО таки вступить у війну з Росією.

У Великій Британії розуміють, що Російська Федерація веде повномасштабну агресію не тільки проти України, але й створює ризики для всіх інших країн в Європі та кидає серйозний виклик усім західним цінностям. Кремль постійно демонструє свою неповагу до міжнародного порядку, використовуючи будь-які інструменти шантажу, зокрема, погрози використання ядерної зброї. Натомість Велика Британія активно допомагає  українським силам перемагати ворога.

Відео дня

Британія цілком серйозно ставиться до існуючих ризиків та не виключає, що НАТО таки вступить у війну з Росією

Наприклад, ми знаємо, що українські військовослужбовці вже проходять навчання на території Великої Британії. Навчання за стандартами НАТО - це один зі способів допомоги українській армії від британських інструкторів. Тим паче, коли навчальні центри в Україні працюють в умовах постійної загрози ракетних атак Росії.

Тож така допомога відіграє дуже важливу роль, враховуючи, що підготовлені бійці розуміють і бачать, що таке армія Великої Британії, як там ставляться до військових завдань та навчань особового складу. 

Ба більше, британські військовослужбовці ще від початку повномасштабного вторгнення РФ беруть участь у бойових діях на території України. Відомо, що вони увійшли до складу батальйону "Інтернаціональний легіон" разом з американцями та добровольцями з інших країн Європи та Заходу.

Отже, не можна виключати й сценарію направлення офіційної місії військових з Великої Британії до України. Це можливо за певних умов.

Крім того, варто зазначити, що світ побачив: "друга армія світу" виявилась не такою вже й страшною загрозою. Адже навіть надання Україні потрібної зброї (причому далеко не усіх потрібних зразків і не в тому обсязі, який потрібно) допомагає ЗСУ чинити опір російській армії. Тобто на Заході вже зрозуміли, що, за певних умов, Росію абсолютно реально побороти на полі бою. 

Тобто, хоча наразі країни НАТО стримуються через погрози Росії про застосування ядерної зброї, не можна виключати, що їх обережність може з часом змінитись.

...світ побачив: "друга армія світу" виявилась не такою вже й страшною загрозою

Не випадково можливості участі військ НАТО у війні з РФ зараз серйозно розглядають у поважних західних ЗМІ.

Відповідна дискусія вже не є формальним "глибоким занепокоєнням", яке ми могли спостерігати раніше.

Проте вона має стати серйозним попередженням для країни-агресора щодо перетину "червоних ліній". Зокрема, застосування зброї масового знищення або навіть масового терору можуть стати вагомою причиною для того, щоб згадати про 5 статтю НАТО щодо захисту союзників.

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-політичних досліджень