Володимир Зеленський і Марк Галеотті / Колаж УНІАН, фото Вікіпедія, фото Вікіпедія

Президент України Володимир Зеленський буде "індиктивним", якщо звільнить головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, і слабким, якщо залишить його на посаді. Таку думку у статті для The Sunday Times висловив британський політолог Марк Галеотті.

За його словами, суперечності Зеленського з Залужним підкреслюють незручне політичне становище, в якому опинився глава держави.

"Актор і комік вже встиг перетворитися то на політика, то на полководця. Тепер, зіткнувшись зі складнішими проблемами, ніж ті, що постали перед ним під час російського вторгнення майже два роки тому, він повинен знову знайти спосіб адаптуватися", - пише Галеотті.

Відео дня

Він підкреслює, що напруга між Зеленським і Залужним, двома найпопулярнішими людьми в Україні, зростає тривалий час. При цьому Залужний вважав невиправданим політичне втручання у військові рішення та призначення. Натомість в Офісі президента були занепокоєні популярністю "залізного генерала".

"Хоча він не виявляв жодних ознак політичних амбіцій, генерал є єдиною фігурою, яка може конкурувати з президентом у суспільній підтримці. ... Генерал намагається уникати уваги, але він має репутацію жорсткого та чесного командира. Зокрема, він розглядається як розрив з генералами радянських часів, які загалом не змогли реформувати українську армію до війни", - зазначає експерт.

На його думку, Зеленський відштовхнув від себе "електорат кольору хакі", який вважає військових найкращим в українському суспільстві, і підняв Залужного як потенційну політичну силу.

"Принаймні ті, хто хоче підірвати Зеленського, використають цей випадок, щоб представити його не лише заздрісним, а й слабким, шукаючим цапа відбувайла за відсутність прогресу в минулорічному контрнаступі. ... Щодо Зеленського, то він успішно перекроїв себе у 2022 році і міг би це зробити знову. ... Можливо, актор ще напише новий сценарій.", - резюмує Галеотті.

Конфлікт Зеленського з Залужним - останні новини

29 січня у мережі розігнали новину про "звільнення" Залужного з посади. Так, журналіст Роман Цимбалюк зазначив, що в країні нібито з'явився новий головнокомандувач - мовляв, Зеленський призначив замість Залужного начальника ГРУ Міноборони Кирила Буданова.

У свою чергу в оборонному відомстві цю інформацію майже одразу спростували, зазначивши, що "це не правда".

Вас також можуть зацікавити новини: