Американські безпілотники виявились неспроможнми на фронті і не допомогли ЗСУ / фото Getty Images

Американська компанія Skydio виділила ЗСУ сотні своїх найкращих безпілотників, щоб допомогти боротися з російськими окупантами, але вони  погано себе показали.

Як пише The Wall Street Journal, безпілотники Skydio збивалися з курсу і втрачалися через російську радіоелектронну боротьбу. 

Видання додало, що більшість малих дронів, розроблених американськими стартапами, не справились у бойових умовах. Це погана новина і для Пентагону, який потребує надійного постачання тисяч малих безпілотників.

Відео дня

Безпілотники зі США дорогі, несправні і їх важко ремонтувати, кажуть керівники компаній-виробників, українські військові на передовій, українські урядовці та колишні американські військові чиновники. 

Не маючи рішень на Заході, Україна звернулася до більш дешевої китайської продукції, щоб поповнити арсенал безпілотників.

Генеральний директор Skydio Адам Брай визнав, що його безпілотники виявились марними.

Видання з посиланням на українську владу зазначає, що американські безпілотники є крихкими і нездатними подолати російські технології глушіння і відключення GPS. Іноді вони не могли злітати, виконати місію або повернутися. Американські безпілотники часто не можуть літати на заявлені відстані або нести значне корисне навантаження.

Керівники американських компаній-виробників безпілотників заявили, що для них стало сюрпризом розгортання радіоелектронної війни в Україні. 

Проте ЗСУ знайшли способи отримати велику кількість безпілотників, а також запчастини до них з Китаю. Військові використовують готові китайські безпілотники, переважно компанії SZ DJI Technology.

Крім того, як пише WSJ, Україна розвинула свою індустрію безпілотників з використанням компонентів з Китаю. Українські заводи випускають сотні тисяч невеликих дешевих дронів, які можуть нести вибухівку. Вона також виробляє більші безпілотники, які можуть завдавати ударів вглиб території РФ і вражати російські кораблі у Чорному морі. 

Видання зауважило, що ЗСУ витрачають близько 10 тис. безпілотників на місяць, і цього вони не змогли б робити, якби були змушені купувати дорогі американські безпілотники.

Війна в Україні: новини

Державний департамент США дозволив продаж Україні військової продукції на суму $138 млн. Йдеться про забезпечення критичного ремонту та запасних частин для ракетних систем Hawk. США оголосили про цей крок, заявивши, що Україна має термінову потребу в технічній підтримці, щоб підтримувати роботу ракетної системи.

Вас також можуть зацікавити новини: