Україні "світять" бойові катери типу Mark VI, повідомили журналісти / скріншот

Українська сторона для захисту "зернового коридору" в Чорному морі може отримувати від своїх партнерів американські патрульні (бойові) катери типу Mark VI, які виробляє компанія SAFE Boats International.

У січні цього повідомлялося, що Штати хочуть передати Військово-морським силам Збройних сил України нові борти, навіть ширилися кадри, на яких видно, як SAFE Boats International на баржу вантажить перший катер Mark VI, щоб потім в іншому місці на нього встановили озброєння, але ця історія так і не набула розвитку, пише Defense Express.

"…ВМСУ вже мають досвід розгортання та використання в боях отриманих від США патрульних катерів, щоправда - у прибережній зоні… у березні 2023 року ВМСУ натякнули, що використовують PB40 Defiant проти "Рапторів" (російський патрульний катер, - Ред.) та "катерів-камікадзе" РФ, зокрема, для оборони наших позицій біля Очакова", - зазначається у матеріалі.

Відео дня

Важливі новини України про війну - сьогодні це варто прочитати

25 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що кілька держав вже передають Україні морські катери для того, щоб вони супроводжували кораблі, які курсують "зерновим коридором" у Чорному морі.

Варто зазначити, що після зриву російською стороною зернової угоди, яка передбачала забезпечення експорту зерна Чорним морем під час повномасштабної війни, було створено тимчасовий "зерновий коридор", і він почав функціонувати без залучення РФ. Нагадаємо, 19 жовтня цього року з одеського порту по тимчасовому коридору вийшло перше судно із зерном.

Довідка УНІАН. Катер Mark VI є частиною флоту США та призначений для різноманітних завдань, зокрема, патрулювання й участі у спеціальних операціях. Цей швидкий та маневровий борт, він має довжину приблизно 8 метрів.

Mark VI в основному використовують для "полювання" за підводними човнами, боротьби з тероризмом і підтримки операцій на морі та берегових зонах. Він оснащений сучасними системами зв'язку, навігації та озброєнням, у тому числі кулеметами та ракетами. 

Вас також можуть зацікавити новини: