Арестович пояснив, чому мобілізація в РФ вже провалилася / фото REUTERS

Тотальний бардак і пияцтво — основні характеристики "часткової" мобілізації в Росії. Це свідчить про якість новобранців. При цьому населення в окремих містах в шоці від кількості втрат на війні проти України.

Інформацією про те, чому мобілізацію в РФ можна вважати провальною, поділився Олексій Арестович у розмові з російських опозиціонером Марком Фейгіним. Останній попросив радника Офісу президента України розповісти про окупантів-новобранців і призовну кампанію в цілому.

"Перше, що мене вражає — це жахлива кількість бардаку в цій всій історії. Для глибинної Росії, на території Росії, війна почалася позавчора, коли оголосили мобілізацію. До цього це були якісь події по телевізору. Ми маємо купу роликів з сильно питущими, демотивованими, розбовтаними людьми, які в труні бачили цю мобілізацію", — заявив Арестович.

Потім він поділився інформацією, як населення міст, де базуються великі підрозділи ЗС РФ, перебуває в шоці від втрат в Україні. Як приклад радник ОПУ навів Наро-Фомінськ. Це невеликий населений пункт, де розташовується 1 танкова армія.

У багатьох частинах міста змінилося вже два склади. Люди знають про ситуацію, тому що серед місцевих жителів багато контрактників. І вони розуміють подальші перспективи в разі мобілізації. При цьому перший склад включав професійних кадрових солдатів, другий — був "сумішшю". А третій, мобілізований, чекає "набагато сумніша доля".

"Є ще Кавказ — там своя специфіка. Справа в тому, що людей, яких мобілізують в Дагестані та інших республіках — вони ж не йдуть в Росгвардію. На особливий пайок, на особливе становище, на особливе застосування. Ними комплектують 18-ту, 19-ту мотострілецькі бригади, які стоять в Чечні, Дагестані і так далі. А у них теж втрати мама дорога. А враховуючи, що на Кавказі ховають всім населеним пунктом, там всі прекрасно обізнані, у що обходиться ця путінська авантюра, і що втрати колосальні", — додав Арестович.

За словами радника ОПУ, вже на третій день мобілізацію не можна назвати контрольованим процесом — як мінімум в плані реакції населення. У Путіна навіть зізналися, що люди емоційно реагують на масовий призов в армію. А бійки і п'янки лише підтверджують це. На третій день мобілізація починає нагадувати "пожежу, яка розростається".

Мобілізація в Росії: що відомо

Президент РФ Володимир Путін 21 вересня оголосив про призов в армію резервістів: "Вважаю за необхідне підтримати пропозицію Міністерства оборони і Генерального штабу про проведення в Російській Федерації часткової мобілізації". Частину звернення глава держави-агресора присвятив ядерним загрозам у бік Заходу.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу повідомив, що планується призвати 300 тисяч осіб. А ЗМІ дізналися, що в секретному 7 пункті указу про мобілізацію сказано про 1 мільйон чоловіків.

У Кремлі цю інформацію спростували, але факти свідчать про зворотне. Повістки надсилають багатодітним батькам, людям похилого віку та мерцям. Про порушення правил мобілізації заговорили навіть прокремлівські пропагандисти.

Вас також можуть зацікавити новини: