Додаткове покриття не допоможе горезвісному Су-57 зникнути з радарів / wikipedia.org

Росія оголосила, що покращила стелс-технологію свого передового Су-57. Але внесені зміни мало що дають російському літаку. Навіть після оновлення він досі лишається нішевою, експериментальною машиною, якій бракує критично важливих бойових систем.

Навіть сама Росія не хоче замовляти масове виробництво розхваленого нею винищувача, пише National Interest. Державні російські ЗМІ повідомили, що компанія «Ростек» збудувала нові навіси для Су-57, Ту-160 й інших літаків. Нові деталі нібито містять «нові складові матеріали, які краще поглинають хвилі радарів». ТАСС повідомив, що оновлення «подвоює поглинання і скорочує радіолокаційне виявлення кабіни літака на 30%». А це нібито посилює стелс-можливості Су-57.

Однак, видання радить скептично поставитися до цих російських заяв. По-перше, технологія «Ростек», описана пропагандою, не нова. Багато винищувачів по всьому світу оснащені спеціальними навісами, покликаними боротися з хвилями радарів. Зазвичай вони зроблені з оксиду індію-олова. А їхнє золотисте покриття відбиває сигнал радару як єдиний об’єкт, уникаючи виявлення кабіни під навісами. Ця технологія використана у американських F-16. Виробник літаків Lockheed Martin почав її застосовувати ще в 1980-х роках. Крім того, золотисті навіси також можна побачити на стелс-винищувачах F-22 і F-35.

Відео дня

Читайте такожNational Interest: Російський Су-35 так і не зміг довести, що він взагалі потрібен

І хоч нові навіси дійсно можуть скоротити виявлення кабіни Су-57 радарами на третину, навряд чи це допоможе запобігти виявленню літака в цілому. Адже слід від сопла двигунів, а не кабіна з пілотами, зазвичай створює найбільші проблеми.  Втім, навіть якщо застосування фірмою «Ростек» технології 30-річної давності дійсно якось допоможе Су-57 зникнути з радарів, навряд чи це піде на користь вогневим можливостям російської армії загалом.

З новими навісами чи без них Су-57 надто дорогий для самої ж Росії. Вона просто не може дозволити собі закупити значну кількість таких літаків. З часів першого польоту винищувача в 2010 році ВПС РФ купили лише 10 Су-57. США витратили 60 мільярдів доларів на закупку 180 F-22 і збираються витратити ще 400 мільярдів на 2,3 тисячі F-35. Але весь оборонний бюджет Кремля впродовж останніх років складав 60 мільярдів доларів. Тож Америка витрачає на зброю в середньому в 10 разів більше, ніж Росія.

Читайте такожУкраїнські авіазаводи почали роботи з глибокої модернізації Су-24

Кремлівський бюджет дозволяє купити близько сотні нових літаків щороку, що становить ледве третину від тієї кількості, яку купує Пентагон. І якщо американці можуть дозволити собі сотню стелс-винищувачів кожного року, росіяни ледве можуть собі купити один.