Ілюстрація / REUTERS

Впродовж 70 років союзники по НАТО практикували колективну оборону і стримування проти міжнародних загроз на підйомі. І за ці роки їхні військові можливості змінювалися відповідно. Як сказав експерт Центру нової американської безпеки Джим Таунсенд, «найбільш потужна зброя» альянсу – це його єдність. Але окремі союзники володіють потужними силами, які вони застосують перед лицем агресії з боку іншої країни.

Про це пише Business Insider. Експерт Стратегічних і міжнародних досліджень Хізер Конлі переконана, що Росія продовжить тиснути на альянс за допомогою кібератак і впливу на низькому рівні. Однак, на її думку, НАТО потрібно серйозно поставитися до підготовки до повномасштабної війни з Росією. Оскільки вона модернізує свою армію, хвалиться побудовою надзвукових ракет й інших нових систем.

Видання перелічує ТОП-10 найбільш потужних зразків зброї НАТО, яких Росії варто боятися.

Відео дня

Читайте такожBusiness Insider: Росії не по кишені ядерні ракети, якими Путін погрожує Заходу

Перший в списку – багатоцільовий винищувач-бомбардувальник п’ятого покоління F-35 Lightning II. Як сказав Таунсенд виданню, серед озброєння повітряних військ НАТО лідирує саме цей літак, який стоїть на озброєнні США. Видання пише, що на даний момент жоден інший винищувач не може зрівнятися у стелс-можливостях F-35. Крім того, велику перевагу йому дає складна система високоточних сенсорів. Деякі країни НАТО розглядають купівлю американських літаків для підвищення бойових можливостей. Але інші союзники збираються продовжувати використання F-16. Німеччина ж розглядає європейські альтернативи американським літакам.

Власне, Eurofighter Typhoon теж опинився в списку загрозливої зброї НАТО. Його розробкою займалася ціла низка країн-союзників, зокрема Велика Британія, Італія, Німеччина й Іспанія. Метою проекту було створити елітний винищувач для досягнення панування в небі. Франція вийшла з проекту і сама збудувала аналог під назвою Dassault Rafale. Оглядачі вважають, що Eurofighter Typhoon подібний у своїх можливостях з останньою розробкою Росії – Су-35.

Також в арсеналі НАТО – потужні бомбардувальники. США забезпечують звичайні і ядерні сили стримування за допомогою ротацій бомбардувальників у європейській операційній зоні. Ці ротації стали регулярними після того, як Росія анексувала український Крим у 2014 році. Того року Пентагон відправив два B-2 Spirit і три B-52 в Європу для тренувань. B-1B Lancer також серед бомбардувальників, які постійно несуть службу в Європі.

Ще одним зразком озброєння, якого Росії варто боятися, видання називає американські літаки P-8A Poseidon.

Читайте такожNational Interest: Російська ядерна торпеда «Посейдон» виявилася старою розробкою СРСР

«Існують також морські позиції, особливо зважаючи на те, що Росія продовжує покладатися на субмарини у ядерному стримуванні. Нам потрібна більша присутність. Саме тому ми бачимо в Норвегії, США і Великій Британії все більше P-8A», - сказала Конлі виданню.

Зростання загроз під водою, де межа між перемогою і поразкою тонка, мов лезо, змушує НАТО збільшувати свої можливості полювати й атакувати ворожі субмарини. При цьому, можливості розвиваються як під водою, так і над нею. І хоч союзника доступний широкий спектр можливостей в цій сфері, американські патрульні літаки P-8A вважаються найкращими мисливцями на субмарини.

Ще один вид ефективної боротьби проти підводних човнів – це фрегати, які є на озброєнні низки країн НАТО.

«Зокрема, Італія, Франція й Іспанія мають фрегати з дуже ефективними системами боротьби з субмаринами», - сказав експерт Центру стратегічних і бюджетних оцінок Браян Кларк.

Читайте такожВ Україні створили електромагнітну зброю завдяки іноземним інвестиціям

«У них активні низькочастотні сонари, які насправді помічають об’єкти на різній глибині. Вони можуть легко виявити субмарину, навіть дизельну», - додав він.

Такі судна можуть бути використані для виявлення російських підводних човнів у східному Середземномор’ї й в Чорному морі. У Норвегії й Данії теж є хороший флот фрегатів. Тож вони можуть розбити російські субмарини в Північному і Балтійському морях.

Основний ударний гелікоптер AH-64 Apache теж потрапив до списку Business Insider. Ці бойові машини здатні легко розправлятися з колонами бронетехніки. На борту вони можуть нести до 16 ракет Hellfire, здатних пробити будь-яку броню. Ці ракети збираються замінити більш потужними Joint Air-to-Ground Missile.

Німецькі танки Leopard 2 заробили собі репутацію «незнищенних». Цю грізну зброю почали будувати ще в часи Холодної війни для знищення бронетанкових сил СРСР на європейських вірогідних фронтах. Хоч у битві проти «Ісламської держави» у Сирії деякі з таких танків були несподівано розбиті, Leopard 2 досі вважається одним з найкращих поруч з M1 Abrams і британським Challenger 2. Експерти вважають, що ці три танки легко впораються з будь-якою російською бронею.

Читайте такожЗСУ отримають 36 конфіскованих зенітних ракет російського виробництва

Росії також варто боятися авіаносців США класу Nimitz. Видання нагадує про торішні навчання Trident Juncture, сценарієм яких була повномасштабна війна з Росією. В маневрах брав участь авіаносець Harry S. Truman, а також його ударна група. Судно доставило 6 тисяч солдатів і великий флот F/A-18 в Норвегію, де відбулися найбільш масштабні навчання за багато років. Видання пише, що США відправили авіаносець у Північну Атлантику, щоб показати Росії, що вони здатні перекинути авіаносці у цей регіон і провести операції у Балтії «без проблем».

Також в список найбільш грізної зброї НАТО потрапили американські ракети Patriot і субмарини класу Virginia. На думку експертів, останні можна ефективно використати для подолання систем військово-повітряної оборони у Балтії.