Армія США розробляє технології для покращення можливостей солдатів / Flickr/The U.S. Army

Суперсолдати-кіборги, покращені за допомогою розробок біоінженерії й інших дослідницьких сфер, скоро можуть стати реальністю. Але Департамент оборони США не готовий зіштовхнутися з тим, що це буде означати для бойових дій, для армії в цілому й для цивільних.

"У наступні 30 років доведеться розбиратися з цими юридичними й етичними труднощами. І ніхто до цього не готовий", - сказав Business Insider дослідник Сухопутних військ США і головний автор дослідження Департаменту оборони Пітер Емануел.

Читайте такожВ армії США розповіли, коли створять солдатів-кіборгів

Відео дня

Впродовж останніх років медична спільнота провела надзвичайні дослідження в сфері протезування й імплантації. Нові технології створили нові можливості. Збройні сили США бачить майбутнє, в якому у наступні кілька десятиліть солдати можуть отримати "покращення" за допомогою очних, слухових, м'язових чи й навіть нейронних розширень. Це можуть бути накладки на сітківку або нейронні імпланти, які безпрецедентно з'єднають людину з машиною.

Існують очевидні технологічні виклики для радикальної переробки людей, але, вірогідно, найбільш важливими стали численні етичні й юридичні занепокоєння. Просування технологій вперед неминуче розв'яже битву за те, що можна і не можна робити.

Читайте такожВМС США успішно випробували нову протикорабельну ракету (фото, відео)

"Коли йдеться про когось, хто втратив зір через вибух бомби чи кінцівку через саморобний вибуховий пристрій, у людей виникає менше сумнівів щодо технічних можливостей заміни природного функціоналу. Це має сенс", - пояснив Емануел.

"Але коли ви по-суті даєте комусь супер швидкість, як людині на 6 мільйонів доларів, ось це ми й називаємо розширенням. Багато людей починають ставити запитання, коли ми говоримо про таке", - додав експерт Пентагону.

І, звісно, виникає ще більше занепокоєнь, коли починаються розмови про заміну цілком функціональних частин тіла на механічні лише для того, щоб отримати надзвичайні здібності. Зокрема, як такі солдати будуть служити і яка їхня роль буде в армії.

"З'явиться змішаний особовий склад розширених і звичайних солдатів. Що це буде означати? Чи це вплине якось на мораль і товариські відносини між солдатами? Чи стануть розширені солдати дуже бажаним активом?" - сказав Емануел.

Читайте такожЗ'явилося фото російського бойового робота на війні в Сирії

Він пояснив, що командування може віддати розширеним солдатам особливу пріоритетність й вагу, не відправляючи їх в бій. Або ж навпаки, їх можуть тримати на полі битви якомога довше через надзвичайні можливості.

Але найбільші й найважчі проблеми виникають тоді, коли такі солдати закінчують службу й повертаються до цивільного життя з купою технологій в своєму тілі.

"І от такий солдат йде в готель Bellagio в Лас-Вегасі. Він сідає за ігровий стіл, будучи при цьому суперкомп'ютером. Або ж така особа збуде затаврована суспільством, коли повернеться", - пояснів Емануел.

"А що як такий солдат захоче подорожувати, а він військовий актив? Що, як він захоче вирушити в тур по Росії чи якійсь іншій ворожій території? Тепер ми будем непокоїтися через те, що хтось отримає доступ до конкретного обладнання", - додав він.

Читайте такожNational Interest: Армія США хоче замінити артилеристів роботами

Погіршує ситуацію те, що на сьогодні не існує реального стандарту, який би визначав, що означає бути людиною. Це стає проблемою, коли дослідники сьогодні обговорюють переробку людського тіла за допомогою наукових й технологічних інновацій.

"Просто зараз ми живемо в дуже цікавій точці нашої історії як людський вид. Ми бачимо, як різні сфери потужних технологій об'єднуються, щоб створити всі ці можливості у просторі. А реальність в тому, що наш уряд, наша юридична система і навіть суспільні норми не можуть рухатися так швидко, як технології. Ми лише наздоганяємо", - сказав експерт Пентагону.