Танки Leopard 1, які незабаром можуть поставити Україні, не такі безнадійні в захисті, як здається - є кілька варіантів вдалих модифікацій / скріншот

Україна найближчим часом може стати одним з основних операторів танків Leopard 1, які в народі багато військових експертів називали "картонними" танками через слабку броню.

Зокрема, критику з приводу бойових машин висловлював військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. У своїй статті він нагадав, що, так, у початковій модифікації питання "виживання" даного типу танка в умовах бойових дій - зрозуміле. Ця машина занадто застаріла технічно, а її броню здатні пробити навіть уламки від артилерійського снаряда.

"На мій погляд, перше завдання, яке слід вирішити - це підвищити виживаність машини. Адже, наприклад, якщо розглянути вразливі зони на вежі Leopard 1, то їх там, в принципі, немає. Немає, тому, що сама вежа Leopard 1 - це одна суцільна вразлива зона, в якій відразу знаходяться 3 члени екіпажу з 4-х. Саме тому я неодноразово повторював, що, будучи командиром танкового підрозділу, я б своїх людей ніколи б не посадив в Leopard 1", - вказав він.

Відео дня

Разом з тим, за словами Коваленка, не все так безнадійно і питання слабкої броні, хоча б частково, вирішити можна. Багато країн на свій розсуд технічно поліпшили первинні моделі танків, й Україна може це теж зробити. Наприклад, у Канади була модифікація Leopard 1C2, оснащена додатковим комплектом бронювання MEXAS-M з комбінованими композитними елементами від німецького виробника IBD Deisenroth Engineering.

"Комплект навісної броні MEXAS встановлюється на маску гармати, вежу, охоплюючи її передню півсферу і бічні проекції, а так само на борту, частково охоплюючи ВЛД. В цілому, таке розміщення можна розцінювати як основу для розміщення зверху на каркасі, ДЗ. Звичайно, хтось може згадати мем про "Контакт-1", але для когось жарти, а для когось - питання виживання", - вважає Коваленко.

За його словами, при такій модифікації маса доукомплектованого танка збільшиться на 1,5-2 тонни (орієнтовно вона складе 44-44,5 тонни). При цьому бойова потужність машини знизиться до 18,6 кінських сил на тонну, проте це навряд чи критично вплине на мобільність танка, однак, посилить його виживання. 

"Я розглядаю саме модифікацію Leopard 1C2 і броня MEXAS - це саме їх специфіка. З іншого боку, що заважає доукомплектувати танки, що відправляються в Україну, цією бронею в Німеччині, а вже у нас провести доукомплектацію ДЗ?",- розсудив військово-політично оглядач. 

Також він зазначив, що в Leopard 1 можна поставити сенсори лазерного опромінення для того, щоб екіпаж під час відстежував загрозу застосування російських ПТРК на фронті. Крім цього, танк можна покрити накидкою для маскування на полі бою. 

Коваленко нагадав, що днями стало відомо про постачання Києву 49 бельгійських Leopard 1A5BE. Їх родзинка - багатоканальні приціли SABCA ti, а також автоматизовані системи управління вогнем та вежа танка. Проблема полягає в тому, що "начинка" цих танків вважається застарілою навіть для бельгійського виробництва: "Необхідно канібалізувати деяку кількість інших Leopard 1A5BE, бо встановлене на них унікальне бельгійське обладнання вже не виробляється. Але, не загострюємо увагу, до чого нам ці недоречні подробиці. Це ж геморой ремонтних бригад", - резюмував він.

У Бельгії викупили велику партію танків для України Leopard 1

8 серпня Business AM повідомив, що певний партнер України викупив близько 50-ти танків Leopard 1 у Бельгії. Контракт підписали з компанією OIP Land Systems. Повідомлялося, що спершу танки відправлять на ремонт, а після - направлять через Німеччину та Італію в Україну. Також їх хочуть доповнити новими системами озброєння, проте конкретних деталей не розкрили.

Пізніше з'ясувалося, що "таємним покупцем" виявилася німецька компанія Rheinmetall.

Вас також можуть зацікавити новини: