Світан прокоментував ситуацію із вразливістю американських боєприпасів до російського РЕБ / Ілюстрація УНІАН

Днями видання The Washington Post опублікувало колонку, в якій з посиланням на високопоставлених українських військових заявило, що значна частина американських високоточних боєприпасів виявилася вразливою для перешкод російських систем радіоелектронної боротьби. Чи означає це, що західні боєприпаси втратили свою міць і більше не допоможуть Україні у війні – розповів в інтерв'ю УНІАН Роман Світан – військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі, льотчик-інструктор.

Кілька днів тому видання The Washington Post опублікувало статтю про те, що високоточна західна зброя стає менш ефективною на полі бою в Україні. Навколо цього почалося багато дискусій. Чи так це насправді та наскільки все критично? 

Дійсно, така проблема є. Протягом минулого року високоточна американська і загалом західна зброя вдало працювала проти РФ. Але зараз росіяни змогли знайти таку собі протиотруту. Вони створили систему радіоелектронної боротьби, яка втручається в роботу супутникового зв'язку. 

Відео дня

А враховуючи те, що ті ж GLSDB, ракети М31 для HIMARS, деякі види снарядів, як от Excalibur – усі вони раніше працювали практично без захисту від РЕБ. Тож росіяни знайшли механізми, як втрутитися в їхню роботу. А точніше – в роботу зв'язку цих снарядів із супутниками. У зв’язку з цим точність наведення цих снарядів була зменшена до такого рівня, що просто не було сенсу ними взагалі працювати. 

Тому зараз ці снаряди та ці ракети взяли на дороблення, оновлення. І щойно знайдуть механізм протидії російським РЕБ, вони знову повернуться на поле бою в Україні. 

Тобто загалом, це реально – придумати протидію російським РЕБ і зробити ці боєприпаси знову актуальними для війни проти РФ? 

Так, це цілком можливо. І зараз наші союзники якраз працюють над цим. 

А взагалі, є у світі високоточні боєприпаси, які не вразливі до дії РЕБ? 

Є боєприпаси, які взагалі не пов'язані з системами управління та слідкування зі супутником, тобто без так званого радіоконтакту. От, наприклад, ракети ATACMS M39 – касетні, якими ми працюємо з минулого року на дальність до 100 миль (161 км), у них система наведення інерціальна, їм супутник не потрібен. І, відповідно, проти них взагалі не існує механізмів боротьби РЕБами. 

Взагалі, там, де немає наведення по супутнику – на нього не можна впливати РЕБами. І ракети ATACMS M39 – чудовий приклад такого озброєння. 

Зараз ми чекаємо на передачу Україні F-16. Із заяви ЗМІ відомо, що до них у комплекті можуть йти ракети AASM "Hammer". Чи будуть вони дієві проти російських РЕБ? Чи їх також доведеться удосконалювати? 

 "Hammer" – це французька ракета, ми з ними працюємо і зараз. Там хороша система наведення і на неї майже не впливає російська РЕБ. Це найновіші керуючі авіабомби, які вже чудово показали себе у цій війні. 

Якщо продовжувати тему F-16 – які ще снаряди може використати Україна, аби не потрапляти під дію російського РЕБ? 

В основному, майже всі авіабомби, які використовуються для F-16 – нового покоління, з новим обладнанням. Наприклад, одна з найпоширеніших – ракета JASSM. У неї система наведення працює по трьох каналах, з контролем за супутниковим зв'язком, з прив'язкою до місцевості та так званою машинною пам'яттю. Простіше кажучи, вона зможе обходити практично всі системи радіоелектронної боротьби росіян. 

Загалом же, більшість ракет американського виробництва вже можуть це робити. Питання виникають лише до тих ракет, які старі. Зараз більшість з них вже знято з виробництва та бойового чергування. 

Наприклад, вже згадані раніше ракети М31 для HIMARS – вони відверто застарілі, були створені ще на зорі виникнення GPS-зв'язку. Тоді їх запускали, а зараз їх потрібно просто переробити. Коли це зроблять – вони знову стануть актуальними на полі бою.

Тобто, якщо узагальнити – це нормально, що деяка техніка протягом війни втрачає свою ефективність? 

Так, річ у тому, що новинка на лінії фронту живе не більше 3-4 місяців. Адже минає стільки часу і противник вже звикає до нового озброєння, знаходить механізми та шляхи протидії. Так відбувається щоразу – хтось придумує щось нове, інша сторона створює протидію. Зараз уся Європа та Сполучені штати залучені в процес оновлення свого озброєння. Росія ж працює над тим, щоб знайти йому протидію. І це цілком нормально в умовах війни.