Спеціалісти СРСР закрили проєкт через 13 років роботи / фото testpilot.ru

Росії у спадок від СРСР дісталася чергова розробка, аналогів якій немає. Йдеться про стратегічну крилату ракету 3М-25 "Метеорит", яка також відома під назвою П-750 і "Грім".

Аналітики Defence Express зазначили, що розробка цієї ракети розпочалася ще 1976 року. Тоді поставили завдання створити універсальну далекобійну ракету з дальністю 5000 км, а носіями мали бути атомні підводні човни, стратегічні бомбардувальники та наземні комплекси.

Для прориву ППО вирішили поєднувати високошвидкісний висотний політ з використанням технологій малопомітності. Ракета мала розганятися до 3500 км/год і летіти на висоті 22-24 км.

Відео дня

Фахівці ОКБ-52 створили протикорабельні ракети П-35 і П-500 "Базальт" зі стартовою масою 12 650 кг, з яких половина - прискорювач, а 1 000 кг - бойова частина, довжина була 13 метрів, а розмах крила - 5 метрів. Настільки великий прискорювач для П-750 "Метеорит", що важив 6270 кг, потрібен, щоб підняти й розігнати ракету не просто з "нуля", а з позначки -40 метрів, тому що ракета мала запускатися з підводних човнів.

При цьому як прискорювач була окрема ракета з рідинно-паливними двигунами з поворотними соплами, що працював на токсичному гептилі. Прискорювач працював 32 секунди і мав розганяти П-750 до надзвукової швидкості, але під час відокремлення він ніс загрозу самій ракеті.

У результаті спеціально створений турбореактивний маршовий двигун КР-23 адаптували під багаторежимність - від дозвукової до 3 Махів. Варто зазначити, що обсяг паливних баків становив 2800 літрів.

При запуску з літака, а саме Ту-95МА, ракета мала стартувати зі звичайним твердопаливним прискорювачем у хвостовій частині.

Зазначається, що встановити П-750 "Метеорит" у підводний човен проєкту 949 "Антей" не вдалося. У результаті повністю переобладнали один із підводних човнів проєкту 667 "Навага" К-420 - створили окремі пускові під нову ракету, які встановлювали на місце вертикальних шахт міжконтинентальних ракет, через що кардинально збільшили ширину корпусу.

Повідомляється, що ще за часів СРСР П-750 "Метеорит" уперше відпрацьовувався "мокрий" підводний старт. Створювалася нова система наведення СНРК "Кадр", яка робить радіолокаційні знімки.

При цьому, щоб подолати ППО, ракета мала мати власний комплекс РЕБ для створення активних завад на ворожих РЛС, яка на швидкості в 3 Маха на 100 метровому тросі тягнула несправжні цілі, а також повинна була бути оснащена комплексом зменшення радіолокаційної помітності.

На думку фахівців, "плазмова гармата" в районі повітрозабірників створювала хмару іонізованого газу, що повинно було знизити помітність у передній півсфері відразу на 70-80%.

Під час випробувань з'ясувалося, що під час запуску з Ту-95МА ракета постійно збивається з курсу, а коли вона все ж летіла за маршрутом, то комплекси протидії ППО виявилися безпорадними. У результаті через 13 років розробок програму П-750 "Метеорит" вирішили закрити.

Удар ракетою "Циркон" по Україні - головні новини

7 лютого після масованого ракетного удару РФ по Україні в одному з районів Києва виявили уламки ракети, яка мала елементи, що використовуються в "Цирконах".

Пізніше факт застосування Росією "Цирконів" підтвердили експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Зі свого боку капітан 1 рангу запасу ВМС ЗСУ і колишній заступник начальника штабу ВМС Андрій Риженко назвав російську "гіперзвукову" ракету "Циркон" - ракетою-примарою.

Вас також можуть зацікавити новини: