Світан оцінив, чи змінить "Циркон" архітектуру атак по Україні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншоти

Російські окупаційні війська від початку 2024 року випустили по Києву вже 5 ракет "Циркон", а також 11 "Кинджалів", не кажучи про інші засоби. Військовий експерт Роман Світан оцінив, чи змінить "Циркон" загальну архітектуру обстрілів по Україні.

В інтервʼю "24 каналу" він наголосив, що усе залежатиме від кількості та якості цих ракет. За його словами, "Цирконів" не буде більше, ніж ракет "Кинджал", оскільки виробляються вони у меншій кількості.

"Росіяни можуть виробляти їх лише кілька ракет на місяць. Найімовірніше, ця ракета зараз проходить вже випробування в польових умовах, причому в протиборстві з системами, проти яких вона в принципі повинна працювати. Так-от – у неї не склалося. Не виходить цій ракеті знищити, припустимо, той же Patriot чи SAMP/T. Навпаки – йде повне, стовідсоткове знищення цих ракет. Єдине, що є великою проблемою для наших служб та для мирного населення,  – це те, що ракета важка, велика кінетична енергія. Вона справді летить десь біля гіперзвукової швидкості, і ця вся кінетика падає на землю. Сама по собі важка ракета несе кілька сотень кілограм вибухівки; неточна, принаймні зараз про це можна говорити, – вона погано керована поки що", – пояснив він.

Відео дня

За словами Світана, стадія польових випробувань триватиме щонайменше кілька місяців. Тому навряд чи "Циркон" цього року "буде для нас страшнішим", ніж ракета "Кинджал.

"Поки з усіх російських ракет, які більш-менш можна сприймати як серйозну загрозу, це саме "Кинджал". А ця ракета до "Кинджала", до його проблемності не дотягує", – констатував він.

Що про ракету "Циркон" кажуть експерти

Rерівник лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Андрій Кульчицький заявив, що ракети "Циркон" не такі досконалі, як кажуть росіяни. Вони летять "не туди, куди треба". Водночас бойова частина ракети, за словами Кульчицького, містить не більше 40 кілограмів вибухівки.

Водночас експерти видання Defense Express кажуть, що характеристики гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон" максимально підігнали під видане російським Міноборони завдання. Через це вона практично не здатна боротися з великими кораблями, що і є її основним призначенням.

Вас також можуть зацікавити новини: