Пускова установка ОТРК "Іскандер" / фото wikimedia.org

У Росії залишилося ще багато ракет "Іскандер", які мають ту ж принципову конструкцію, що і розпіарений "Кинджал". Однак на практиці це не одна і та ж ракета, тому не можна сказати, що Росія має багато "кинджалів", якщо у неї є "Іскандери".

Як пояснив військовий експерт Олег Жданов, маючи загальну конструкцію, "Іскандери" і "Кинджали" все ж пристосовані під різні системи пуску, тому вони не є взаємозамінними.

"Кинджал" пристосований для пуску з літака МіГ-31, тобто [це ракета] повітряного базування. До речі, ракета "Кинджал" не має транспортного контейнера, вона у відкритому вигляді підвішується на літак. А ракета "Іскандер-М" знаходиться в транспортно-пусковому контейнері, який ставиться на пускову установку і вона з нього запускається", – заявив експерт.

Також експерт зазначив, що "Кинджал" у росіян вийшов чомусь сильно дорожчим від "Іскандера".

За даними Жданова, на початок вторгнення в Україну у росіян було близько 900 "Іскандерів", а на кінець березня цього року залишилося всього 144 одиниці. Ракет "Кинджал" було 43 одиниці в лютому минулого року, а в березні цього року їх було вже 50 – за рахунок виробництва нових ракет.

Як Росія застосовувала "Кинджали"

У травні поточного року Росія щонайменше двічі застосовувала дефіцитні ракети "Кинджал", намагаючись знищити поставлені Україні комплекси ППО "Петріот". Вперше така атака була 4 травня. Росіяни випустили один "Кинджал" і кілька ракет інших типів, але ППО збила нібито незбивний "Кинджал".

У ніч на 16 травня росіяни запустили відразу 6 "Кинджалів", явно маючи намір реабілітуватися за провал першої спроби, але в підсумку атака обернулася ще більшою ганьбою для росіян - всі шість ракет були збиті. Але це не завадило росіянам заявити про знищення відразу декількох пускових установок "Петріот".

Після цього росіяни почали бити по Києву ракетами "Іскандер", щоб реалізувати все те ж завдання зі знищення ЗРК "Петріот", але ці спроби також виявилися провальними. 

Вас також можуть зацікавити новини: