Вибори в Лівані / фото REUTERS

У Лівані в неділю, 6 травня, проходять парламентські вибори - перші за останні дев'ять років. Їх проводять за новою пропорційною системою, ухваленою після тривалих суперечок і пошуків компромісів.

Про це пише DW.

Згідно з цією системою депутатські мандати розподіляються між списками кандидатів пропорційно голосам, поданим за відповідні списки.

Відео дня

У Лівані сподіваються, що це дозволить вдихнути нове життя в зашкарублі політичні структури, де еліти не змінювалися з часів закінчення громадянської війни 1975-1990 років.

Читайте такожУ Лівані вперше за 12 років затвердили держбюджет

Великі надії на нинішні вибори покладають незалежні сили, що прагнуть пройти до парламенту. Хороші шанси мають кандидати ісламського руху "Хезболлах", що США і низка інших країн вважають терористичною організацією. Представники "Хезболлах" вперше пройшли в ліванський парламент у 1990-х роках. Більшість місць в ліванському законодавчому органі нині належить "Руху майбутнього" на чолі з прем'єр-міністром Саадом Харірі.

Ліван вважається дуже нестабільною державою через проживання на її території представників численних народностей і релігійних громад, вплив іноземних держав і наявність величезного числа біженців.

Вищі державні посади в країні розподіляються за релігійної приналежності: президент повинен бути християнином-маронитом, прем'єр-міністр - сунітом, а голова парламенту - шиїтом. 128 парламентських мандатів розподіляються строго за аналогічним принципом.