Кремль і РПЦ стали тісно зв'язані  за президенства Путіна / Фото УНІАН

Атака Росії проти України розгортається на військовому, економічному і дипломатичному фронтах. Але Володимир Путін розв’язав також ще одну менш помітну війну проти релігійного суверенітету сусідньої країни.

І щоб зрозуміти її, варто оцінити саму структуру православного християнства, пише на сторінках Wall Street Journal професор історії Університету Лойола у Чикаго Майкл Ходарковський.

Читайте такожПісля отримання Україною автокефалії розпочнеться "усунення" УПЦ МП з релігійного життя – експерт

Відео дня

Світове православ’я складається з 14 автокефальних, тобто самокерованих, церков. Релігія і національні ідентичності часто накладаються, як, приміром, у випадку Росії, Румунії, Болгарії й Грузії. Кожна національна церква підпорядкована певному патріархату, а вселенський патріарх Константинополя вважається першим серед рівних.

Впродовж останніх століть українських вірян відносили до російської православної церкви. Але невдовзі після розпаду СРСР у 1991 році рада єпископів в Україні проголосила церковну незалежність від Росії. В 90-х лідер Української православної церкви Філарет потрапив під сильний тиск з боку Москви, яка вимагала від нього відступити. Але він відмовився. В 1997 році патріарх РПЦ проголосив, що Філарета відлучили від церкви й проголосив усіх послідовників УПЦ «розкольниками».

Зв’язок між Кремлем і Московським патріархатом старий, як сама Росія. Впродовж усієї історії РПЦ підпорядковувалася державі й була непохитним прихильником автократії. З 15 століття церква забезпечувала московських правителів політичною теологією божественного призначення, визначаючи Москву як «другий Єрусалим» і «третій Рим». Адже Константинополь був другим.

Читайте такожВ УПЦ МП заявили про неминучість розколу в суспільстві після томосу і заговорили про заклик до непокори

Поява атеїстичного СРСР у 1922 році стала потужним ударом по російській церкві. Держава конфіскувала найбільш цінну церковну власність, знищила численні храми, а деякі з них перетворила за склади. Дзвіниці використовувалися в якості станцій для придушення сигналів BBC і «Голосу Америки», які намагалися пробитися до приймачів радянських громадян. Більшість семінарій не пережили радянський період. Ті ж, хто зміг уціліти, виховали невелику кількість священиків. КДБ інфільтрувала їх для використання в просуванні радянських державних інтересів за кордоном.

Під час короткого демократичного експерименту в Росії впродовж 90-х років, церква швидко відродилася після десятиліть придушення. Але за президентства Володимира Путіна держава знову підпорядкувала її собі. Кремль покладається на РПЦ як на головну об’єднуючу силу в країні й забезпечує священиків фінансами. За це РПЦ активно просуває ідеї так званого «російського світу», згідно з якою Кремль виставляється в ролі захисника росіян за межами РФ. Патріарх Кирил називав еру Путіна «чудом Господнім».

Перспектива того, що церква в Україні отримає автокефалію, означає, що РПЦ втратить власність на мільйони доларів, а заразом і вплив на тисячі українських священиків. Москва втратить владу над кількома мільйонами українців. Найважливіше те, що це повністю знищить російські амбіції на роль лідера православного світу.

Читайте такожThe Economist: Автокефалії України може допомогти політична напруга між Росією і Грецією

Автор нагадує про всі спроби Росії натиснути на Константинополь і змусити його не давати томос про автокефалію Україні. В хід пішли хакерські атаки, погрози й типове для Москви залякування. Але все це не спрацювало. Ходарковський нагадує про те, як геополітичні зусилля Путіна перетворити Україну на слухняного сателіта дали протилежний ефект і лише посилили українську національну ідентичність. Російський духовний імперіалізм також призвів до скорочення РПЦ. Експансіоністська політика: духовна і світська, - принесла Росії лише ще більшу ізоляцію.