Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп брав участь у сумнівних схемах оподаткування протягом 1990-х років, включаючи випадки прямого шахрайства, що значно збільшило долю грошей, яку він отримав від своїх батьків.

Про це йдеться у розслідуванні газети The New York Times.

Зазначається, що Трамп став президентом і оголосив себе «саморобним мільярдером». За його словами, батько, відомий забудовник Нью-Йорка Фред Трамп, майже не надавав йому фінансової допомоги.

Проте розслідування The Times, яке базується на великій кількості конфіденційних податкових декларацій та фінансових звітів, показує, що Трамп отримав у сьогоднішньому еквіваленті щонайменше 413 мільйонів доларів з імперії нерухомості свого батька.

Читайте такожТрюдо не став дякувати Трампу за нову торговельну угоду

Видання стверджує, що значна частина цих грошей надійшла до Трампа, бо він допомагав батькам ухилятися від податків. Разом з братами і сестрами він створив фіктивну компанію, щоб замаскувати мільйони доларів під подарунки від своїх батьків.

У Трампа відмовились коментувати висновки журналістів, але адвокат американського президента Чарльз Хардер заявив виданню, що такі висновки «стовідсотково є помилковими». «Не було жодного шахрайства чи ухилення від сплати податків. Факти, на яких "Таймс" базує свої хибні твердження, є надзвичайно неточними», – заявив він.

«Президент Трамп практично не мав жодного відношення до цих питань. Ці справи розглядались іншими членами сім'ї Трампа, які не були експертами, і тому цілком покладалися на ліцензованих фахівців, аби забезпечити повне дотримання закону», – пояснив адвокат.

За оцінкою фахівців податкової інспекції, малоймовірно, що Трампа очікує кримінальне переслідування за цими фактами, адже у відповідних актів минули строки давності. Втім, не існує терміну щодо штрафних санкцій за податкове шахрайство.

Газета зазначає, що її висновки ґрунтуються на інтерв'ю з колишніми співробітниками та консультантами Фреда Трампа та на більш ніж 100 тисячах сторінок документів, які описують внутрішню роботу його імперії. До них відносяться документи, вилучені з державних джерел – іпотечні кредити, акти щодо заповіту, фінансові звіти, нормативні документи та справи цивільних судів.