В Україні мало зробили для того, щоб запевнити друзів на Заході у розкритті скандального вбивства / УНІАН

Смерть антикорупційної активістки в Україні піднімає тривогу через спалах внутрішнього насильства в околицях Євросоюзу.

33-річна Катерина Гандзюк померла у неділю, 4 листопада, через три місяці після скоєної на неї атаки. Вона стала символом зростання загрози для громадянського суспільства і журналістів після того, як записала відео-звернення зі свого лікарняного ліжка у вересні, пише EUObserver.

Десятки інших активістів в Україні теж стали жертвами нападів за останній рік. І при цьому нікого за це не покарали, - наголосила Гандзюк, демонструючи власні рани, які лишилися від сірчаної кислоти, розлитої на неї нападником.

Відео дня

Читайте такожПоліція перекваліфікувала напад на Гандзюк на закінчене умисне вбивство

«Чому ми заохочуємо людей до громадського активізму, коли ми не можемо захистити їх?» - говорила Гандзюк.

В Human Rights Watch, Amnesty International і Freedom House порахували минулого місяця, що цього року в Україні відбулося навіть більше 50 атак. При цьому, у людей стріляли, завдавали поранень ножем або ж їх знаходили повішаними за підозрілих обставин. Найчастіше жертвами ставали люди, такі як Гандзюк, хто бориться проти корупції на локальному рівні. Однак, в неурядових організаціях підкреслили, що активісти, які боряться за збереження екології, захист прав ЛГБТ, а також журналісти теж під загрозою. 143 репортери стали жертвами нападів включно з фатальними випадками у 2017 році.

Спалах насильства загрожує владі президента Петра Порошенка, який готується до виборів у березні. Видання зауважує, що новини про корупцію в Україні підгодовували скептичні настрої в ЄС щодо побудови більш тісних відносин з Києвом. Зокрема, вони впливали на громадськість у Франції, Німеччині і Нідерландах. Хоча загалом Захід підтримує Україну і симпатизує їй за проведення реформ у складні часи війни. Інформація про українських корупціонерів сповільнила ухвалення рішення в ЄС про виділення фінансової допомоги і скасування віз для українців.

Читайте такожЇї убили: українців шокувала смерть активістки Катерини Гандзюк (відео)

Тепер у політичному житті Євросоюзу починаються нестабільні часи. Проросійський уряд в Італії погрожує заблокувати продовження економічних санкцій ЄС проти Росії в грудні. Але в цей же час, український генпрокурор Юрій Луценко, який також є політичним союзником Порошенка, майже нічого не зробив для того, щоб запевнити друзів українських реформ у справі про вбивство Гандзюк. Більше того, видання пригадує, як Луценко фактично звинуватив саму активістку у нападі на неї, прокоментувавши: «Причина виникнення ситуації лежить не лише на кримінальних елементах і поганій роботі правоохоронних органів, а й в атмосфері тотальної ненависті до влади, яку деякі громадські активісти розпалюють».