Дональд Трамп і Володимир Путін / REUTERS

Несподіване рішення президента США вивести війська своєї країни з Сирії стало рідкісною і безсумнівною перемогою для президента Росії Володимира Путіна, чиї відносини з адміністрацією Дональда Трампа дуже непередбачувані.

Коли американські солдати залишать сирійську територію, Москва стане безперечним міжнародним брокером у виснаженій війною близькосхідній країні. Вона отримає можливість закріпити перемогу режиму Башара Асада на всій території Сирії, пише Washington Post.

Божевільна і неорганізована природа самого оголошення американського виходу з країни також зміцнить зусилля Путіна з підриву мережі союзників Вашингтона. У вчорашньому коментарі російський автократ назвав рішення президента США «правильним», погодившись з його твердженням про перемогу над «Ісламською державою».

Відео дня

«В цьому Дональд має рацію, я з ним згоден», - сказав Путін.

Читайте такожWall Street Journal: Трамп виходом з Сирії показав слабкість, у якій звинувачував Обаму

В цей час союзники США були шоковані через американський вихід. Адже він повністю суперечить твердженням американських дипломатів і військових, які впродовж останніх тижнів запевняли, що Америка лишиться в Сирії, щоб добити ІДІЛ. Путін теж був збентежений роботою адміністрації Трампа, яка за останні роки посилила санкції проти Росії і влаштувала ракетний удар по Сирії. Однак, непередбачуваний стиль управління загалом йде Кремлю на користь.

«У Кремля неоднозначне ставлення до Трампа. З одного боку йому не подобається непередбачуваність і відсутність координації з цим Білим домом. Але з іншого – йому точно подобається хаос, який створює Трамп», - сказав експерт з питань Росії в Carnegie Endowment for International Peace Ендрю Вайсс.

«Будь-що, що шкодить американському альянсу й іміджу сильного, надійного партнера – це перемога для Москви», - додав він.

Багато ключових союзників США у Європі і Азії вірили запевненням американського міністра оборони Джима Меттіса, який публічно зробив зміцнення американських альянсів центральною платформою для Пентагону. Але раптове рішення про вихід з Сирії застало його зненацька і не дало часу на пояснення і обговорень з союзниками. Рішення Меттіса піти у відставку створило занепокоєння, що адміністрація Трампа не буде дбати про безпеку й інтереси союзників.

Читайте такожФранція залишає свої війська у Сирії: боротьба з "Ісламською державою" ще не закінчена

Це збентеження між США і їхніми найближчими друзями підсилює те послання, яке Путін посилає своїм партнерам на Близькому Сході. Мовляв, Росія – єдиний союзник, якому можна довіряти і який буде битися до кінця. Москва підтримує режим Асада, не зважаючи на величезний міжнародний тиск і різні санкції, розглядаючи сирійський уряд як лояльного клієнта на Близькому Сході.