Президент США Дональд Трамп / фото УНІАН

Президент США Дональд Трамп представив нову стратегію у сфері космічної протиракетної оборони.

Про це він заявив у четвер, 17 січня, виступаючи на зустрічі з військовими, що відбулася в Пентагоні, пише Голос Америки.

На початку виступу президент вшанував пам'ять чотирьох американських військовослужбовців, які загинули напередодні в результаті вибуху, що прогримів в сирійському Манбіджі.

Відео дня

«Перш ніж представити результати нашого огляду (космічної стратегії протиракетної оборони), я хочу використати цю можливість, щоб висловити мої найглибші співчуття сім'ям відважних американських героїв, які вчора віддали життя в беззавітному служінні нашій країні, – це чудові люди.... Ми ніколи не забудемо їх благородної й безсмертної самопожертви», – сказав президент, звертаючись до співробітників військового відомства.

Характеризуючи нову стратегію, Трамп заявив: «Наша мета проста: гарантувати, що ми можемо виявити і знищити будь-яку ракету, випущену по Сполученим Штатам, – в будь-який час і в будь-якому місці».

«Ми будемо знищувати будь-які ракети, випущені ворожими країнами або навіть країнами, що зробили це за помилку», – продовжував президент.

Він підкреслив, що це буде зроблено «незалежно від типу ракети і того, звідки вона випущена». «Ми гарантуємо, що ворожі ракети не знайдуть притулку ні на землі, ні на небі».

В огляді нової стратегії робиться висновок, що військові США повинні розширити та вдосконалити свої космічні оборонні технології для протидії складним системам озброєнь, розробленим Росією, Китаєм, Північною Кореєю та Іраном.

Читайте такожТрамп створив командування Космічними силами США

Для протидії ракетній загрозі з боку Ірану і КНДР США планують розробляти лазерні системи, які будуть знищувати ворожі ракети вже невдовзі після старту, передає dw.com. У разі кризи стелс-винищувачі F-35, оснащені новітніми ракетами, будуть патрулювати райони поблизу пускових установок противника.

У середу, 16 січня, високопосадовець адміністрації заявив журналістам, що стратегія передбачає розміщення спеціальних засобів виявлення в навколоземному космічному просторі для якнайшвидшого реагування на запуски ракет вірогідного противника. Розглядається також питання про розгортання на орбіті ракет-перехоплювачів.

Чиновник заявив, що, на думку адміністрації, розвиток космічних систем оборони є наступним логічним кроком в рамках протидії загрозам ракетного нападу.

Розвиток оборонних космічних систем призведе до конкуренції за фінансування з іншими військовими пріоритетами США, включаючи створення ядерної зброї нового покоління, на яке вже виділені додатково мільярди доларів.

Як повідомляв УНІАН раніше, у зв'язку із зростаючою конкуренцією і погрозами з боку Росії і Китаю, віце-президент США Майк Пенс заявив про намір створити до 2020 року космічні сили США, які стануть шостим родом американських військ.

Важливість створення нового роду військ пояснюють тим, що Сполучені Штати все більше покладаються на супутники, які важко захистити в космосі. Супутники забезпечують зв'язок, навігацію, розвідку та інші послуги, що мають життєво важливе значення для збройних сил та економіки.

За словами тодішнього міністра оборони США Джеймса Меттіса, космічні війська необхідні США для захисту американських супутників від наступальних озброєнь Росії та Китаю. Екс-глава Пентагону у своєму виступі неодноразово підкреслював, що США не планують розміщувати зброю в космосі, проте підкреслив важливу роль, яку відіграють супутники не тільки у військових операціях, але і в світовій економіці.